0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

ZWEMBLESSURES: ZWEMMERSSCHOUDER, LAGE RUGPIJN, SCHOUDERINSTABILITEIT

ZWEMBLESSURES: ZWEMMERSSCHOUDER, LAGE RUGPIJN, SCHOUDERINSTABILITEIT

Ook al ontstaan er door zwemmen relatief weinig blessures, ze kunnen wel voorkomen. De meest voorkomende zijn schouderpijn en lage rugpijn. Of je wilt gaan zwemmen omdat je een blessure hebt en zwemmen een goede training is. Maar hoe zit het met een blessure zoals schouderpijn zelf intapen? Blijft het wel goed zitten in het water? Veel mensen komen met vragen over dit onderwerp.

Als je een bestaande blessure hebt of als er een blessure ontstaat, dan kan de plaats van de blessure ingetaped worden, zodat u toch verder kunt gaan. De PRO serie van KTTAPE is bij uitstek geschikt want het is waterproof en blijft daardoor goed en comfortabel zitten. Voor een test in het water, zie deze video van dr. Todd Narson.

Het probleem met katoenen tapes (zoals de “normale” elastische tapes) is dat deze water absorberen en dat de rek kracht van katoenen tapes 40% afnemen na het nat worden. Dit doet het effect van de tape teniet en veroorzaakt irritatie.

De meeste voorkomende blessure bij het zwemmen is schouderpijn. Dit is meestal een overbelasting blessure. Daarna komen knieblessures en rugblessures en vooral lage rugpijn.

Ik zal een aantal oorzaken geven voor het ontstaan van een blessure:

1) Als er een structurele afwijking is, zoals de  ziekte van Osgood Schlatter. Dit is een aandoening aan de knie die voorkomt bij (jonge) mensen die snel groeien. Voor meer informatie hierover, kunt je hier .

2) Verkeerde techniek.

3) Te veel, te snel willen. Een goede warming-up is belangrijk, net zoals luisteren naar uw lichaam. Meteen beginnen met trainen alsof je naar de Olympische Spelen gaat, heb je een groter kans om een overbelasting blessure op te lopen.

Schouderpijn

Ongeveer 80% van de zwemblessures ontstaan door schouderpijn. De oorzaak is meestal te wijten aan het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging. Schouderpijn door het zwemmen wordt ook weleens zwemmersschouder genoemd.

De zwemmersschouder is een blessure van de pezen, waardoor schouderpijn ontstaat. De herhalende bewegingen zorgen ervoor dat deze pezen ingeklemd raken. De behandeling van schouderpijn bestaat uit rust nemen, ijs leggen na het trainen en de schouder intapen met KT Tape PRO.

Schouderinstabiliteit kan ook een probleem worden. Hierdoor is het gewricht instabiel en worden er overmatige bewegingen gemaakt. De schouder intapen met Pro tape van KTtape kan helpen om de schouder te stabiliseren. Dit vereist een andere techniek van schouder intapen dan bij de bovenstaande. Klik hier voor meer informatie over schouderinstabiliteit en hoe de schouder taping het beste kan worden toegepast. Als u last heeft van schouderinstabiliteit wordt het afgeraden om veelvuldig te vlinderslag uit te voeren, dit geeft een hogere kans om schouderluxatie. Dan schiet de schouder uit de kom.

Pijn aan de binnenkant van de knie

Vooral de schoolslag zwemmen is belastend voor de knieën. Tijdens deze slag worden de benen vaak teveel naar buiten bewogen. Dit geeft pijn aan de binnenkant van de knie, meestal aan beide kanten. Ook door het voortdurend herhalen van dezelfde beweging draagt bij aan deze blessure. Het negeren van de pijn aan de binnenkant van de knie kan ervoor zorgen dat dit een chronische blessure wordt.

De knie intapen met KT Tape Pro helpt om de blessure sneller te genezen. Het wordt wel aangeraden om de tijdelijk andere slagen dan de schoolslag te beoefenen. In tegenstelling tot vele andere tapes, blijft de Pro goed zitten in het water en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Klik hier voor de instructie video.

Lage rugpijn

Lage rugpijn door het zwemmen, komt meestal doordat een overstrekkende beweging wordt gemaakt, tijdens de rugslag of vlinderslag. Soms kan dit komende door een bestaande afwijking. Dan is het beter om de rug in te tapen, zodat de stabiliteit wordt verhoogd en deze slagen even vermijden. Soms kan lage rugpijn komen doordat een verkeerde zwemtechniek wordt gebruikt. Hierbij kan de lage rug intapen helpen om de doorbloeding te verhogen waardoor de blessure sneller zal genezen. Natuurlijk zal er wel gewerkt moeten worden aan de zwemtechniek. Begin rustig aan en luister naar je lichaam. Lage rugpijn is een teken dat de rug overbelast wordt in dit geval.

Mensen die last hebben van lage rugpijn worden aangeraden om te gaan zwemmen. Deze sport geeft minder belasting op de wervels, terwijl wel de spieren worden getraind. Alleen de schoolslag, zeker bij mensen die hoog het water uitkomen, kan zorgen voor meer lage rugpijn. De rug intapen met KT Tape PRO en de schoolslag vermijden, zal helpen om de klachten te verminderen. Bij de rugslag blijft de rug recht en zal de onderrug door overstrekking niet extra belast worden. Bekijk hier de tape instructie voor de lage rug.

Andere blessure naast schouderpijn en lage rugpijn

Naast schouderpijn en lage rugpijn, zijn er nog een aantal blessures die kunnen voorkomen bij het zwemmen. Zoals hoofdletsel, door 2 zwemmers tegen elkaar zwemmen, of doordat je tegen de rand aanzwemt.

Enkelblessures, heupklachten en polsblessures, dit zijn een aantal blessures wat veroorzaakt wordt doordat mensen vallen. Specifieker, vallen aan de rand van het zwembad.

Over het algemeen is zwemmen een weinig belastende sport, maar pas op voor het water dat buiten het zwembad ligt.

Kijk hier om een overzicht te krijgen van de tapes die verkrijgbaar zijn. Voor vragen of als u meer informatie zou willen over een specifiek geval, kun je altijd contact met ons opnemen.


Warning: strpos(): Empty needle in /home/kttapede/public_html/kttapebenelux.com/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-term-functions.php on line 480
Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons