0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

Een verstuikte enkel behandelen: zo kom je er snel vanaf!

Een verstuikte enkel behandelen: zo kom je er snel vanaf!

Een verstuikte enkel behandelen: wat allereerst  te doen?

  • …..koelen! de eerste stap bij een verstuikte enkel behandelen is om te koelen!  Het liefst direct nadat je er doorheen bent gegaan. Het makkelijkste is om de enkel onder koud stromend water te houden. Echter nog beter is om ijs te gebruiken.
  • Je kunt de zwelling (grotendeels) voorkomen door je been naar boven gericht te houden.
  • Een verstuikte enkel behandelen kun je zelf. Als het te lang duurt en de klachten niet over gaan, neem dan contact op met je huisarts. Hieronder meer daarover.

Juist weer bewegen of rust nemen?

Aan de ene kant is het natuurlijk goed om de enkel te laten herstellen en deze rust te geven.  Aan de andere kant is het goed om in beweging te blijven om de enkel niet stijf te laten worden. In het algemeen is het advies bij een verstuikte enkel behandelen: Wanneer de pijn het toelaat bewegen! Oefeningen doen helpt zeker omdat je hiermee stijfheid voorkomt en ook spierafname voorkomt.

Intapen

Tapen komt voor in meerdere vormen. Allereerst wordt bij tapen vaak gedacht aan de ‘witte’ sporttape. Dit soort tape wordt meestal afgeraden, omdat het de functie van je spieren kan overnemen, waardoor het geheel verzwakt.

Echter heeft het aanbrengen van KT Tape (rekbare sporttape) hele andere effecten. KT Tape zorgt ervoor dat een zwelling in de enkel sneller verdwijnt, doordat de doorbloeding verbeterd. Daarnaast worden afvalstoffen sneller afgevoerd en bouwstoffen en zuurstof sneller toegevoerd. De verstuikte enkel intapen leer je hier zelf in te tapen.

Het is daarom juist aan te raden om een gezwollen enkel in te tapen. Daarnaast zorgt KT Tape ervoor dat je je enkel kunt blijven bewegen, waardoor je geblesseerde enkel niet stijf en stram wordt. Je kunt gewoon je dagelijkse activiteiten blijven doen. Een bijkomend voordeel is dat de na het tapen van de enkel, vaak direct een pijnvermindering waar te nemen is.

Zorg dat je je dagelijkse beweging langzaam opbouwt. In principe is pijn de belangrijkste graadmeter. Is het te pijnlijk om een bepaalde beweging te doen, doe het niet. Zolang de pijn het toelaat, dan is het prima.

Preventief tapen: een terugkomende enkelverstuiking

Vaak komt het voor dat de enkelverstuiking terug komt, omdat de banden vaak verslapt zijn geraakt. Voor velen blijft een enkelverstuiking een zwakheid voor langere tijd. Een effectieve oplossing hiervoor is om preventief in te tapen. Dit wordt zelfs op marathons gedaan, waardoor mensen volledige marathons uitlopen ondanks een zeer kwetsbare enkel.

Wil je versneld van een zwelling aan de enkel af?

Wanneer je nog sneller van een zwelling aan de enkel af kunt je een zogenaamde edema taping aanleggen of een KT Tape recovery patch aanbrengen. Dit versneld de afvoer van vocht zelfs meer dan bij een ‘normale’ KT Taping.

Naar de Huisarts

Als de verstuiking ernstige vormen aanneemt (gezwollen, blauw, als je gewricht warm aanvoelt) en dit meer dan twee weken duurt, ga dan naar een huisarts. Het zou kunnen dat de enkelband te ver is ingescheurd (of helemaal is doorgescheurd). Ook kan het zijn dat de er een breuk is. In deze gevallen is het het beste om de verstuikte enkel behandelen door een huisarts.

 

enkel tapen & verstuikte enkel behandelen

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons