0 Items - 0.00
0
 • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

TIPS VOOR COOLING-DOWN

We horen vaak alleen maar verhalen over het belang van warming-up, maar een cooling-down na het sporten is even belangrijk.

Waarom is een cooling-down belangrijk?

 • Het is belangrijk om je hartslag op een rustige manier te verlagen naar een hartslag dat normaal is in rust. Zo heb je een kleinere kans op hartritmestoornissen.
  De circulatie van het bloed normaliseert weer. Tijdens het sporten gaat relatief veel bloed naar de spieren. Tijdens een cooling-down laat je de circulatie zich naar een normale situatie in rust aanpassen. Zo krijgen andere delen van het lichaam weer meer bloed. Als je geen cooling-down uitvoert, kun je duizelig worden als je plotseling stopt met een training.

waarom is een cooling-down belangrijk

 • Afvoer van afvalstoffen. Een cooling-down zorgt ervoor dat de afvoer van afvalstoffen, zoals melkzuur, beter verloopt. Iedereen die regelmatig sport heeft weleens van melkzuur gehoord. Melkzuur is een afvalstof die ervoor zorgt dat je spieren ‘verzuren’. Melkzuur hoopt zich op in de spieren tijdens zware trainingen en geeft een zwaar gevoel in de benen. Soms moet je hierdoor zelfs opgeven. Tijdens een cooling-down zorg je ervoor dat afvalstoffen sneller uit de spieren worden afgevoerd en voorkom je ( zoals sommigen zeggen) spierstijfheid en spierpijn.

afvoer van afvalstoffen

Enkele tips voor een goede cooling-down:

 • Cooling-down opbouwen
  Rustig wat uitlopen of huppelen. Zoals boven beschreven zal je hartslag hierdoor weer verlagen.
  Eventueel kan je gaan douche, afwisselend met koud en warm water. Masseren is ook goed, maar helaas voor de mensen die niet aan topsport doen, is de kans klein dat er een masseur klaarstaat.
 • Dynamische rekoefeningen
  Dit zijn rekoefeningen waarbij je beweegt, in tegenstelling tot statische rekoefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je je spieren op lengte brengt. De spieren en gewrichten die je hebt gebruikt tijdens een training worden zo losgemaakt en afvalstoffen kunnen zo beter worden afgevoerd. In de blog over warming-up worden voorbeelden gegeven over dynamische rekoefeningen.
 • Statische rekoefeningen
  Tijdens een warming-up wordt tegenwoordig aangeraden om enkel dynamische rekoefeningen uit te voeren. Dit komt omdat spieren tijdens statische rekoefeningen soms te veel onder spanning worden gezet. Dit kan zelfs blessures veroorzaken.
  Tijdens een cooling-down wordt wel aangeraden om statische rekoefeningen te doen. Deze rekoefeningen hebben een positief effect op je lenigheid, als je ze niet te intensief of te lang doet.
 • Brandstof voor de spieren aanvullen
  Na een training voldoende water drinken en een goede maaltijd eten. Spieren hebben behoefte aan koolhydraten en eiwitten.

Ik heb in mijn leven aardig wat gesport en ook altijd netjes mijn warming-up en cooling-down uitgevoerd. Maar als een training zwaarder was dan wat ik gewend was, kreeg ik toch altijd spierpijn. Dus zeggen dat een cooling-down ervoor zorgt dat je spieren de volgende dag niet aanvoelen alsof je voor het eerst hebt gesport, kan ik niet beamen. Wel dat je toch sneller herstelt dan zonder een cooling-down.


Warning: strpos(): Empty needle in /home/kttapede/public_html/kttapebenelux.com/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-term-functions.php on line 480
Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons