0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

Slijmbeursontsteking in het kort

Een slijmbeursontsteking in de schouder. Komt veel voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Kenmerkend voor een slijmbeurs ontsteking is pijn die toeneemt wanneer je je armen boven je schouder beweegt. Slijmbeurs ontstekingen kunnen acuut of geleidelijk aan ontstaan. Het is altijd van belang te bepalen waardoor de slijmbeurs ontsteking is ontstaan. Slijmbeurs ontstekingen kunnen ontstaan als gevolg van een simpele overbelasting, een scheur in een pees of door frictie tussen schouderpezen en het schouderdak.

De slijmbeurs

Een slijmbeurs is een met vocht gevulde holte tussen een pees en een stuk bot. De slijmbeurs functioneert als een soort kussentje om wrijving tussen deze delen te voorkomen. Niet alleen het schoudergewricht heeft een slijmbeurs, maar ook andere gewrichten zoals knie en heup. Een slijmbeurs wordt ook wel bursa genoemd en een slijmbeursontsteking een bursitis.

Een ontsteking van de slijmbeurs kan acuut ontstaan of een langdurig insluipend karakter hebben. Een acute slijmbeursontsteking gaat vaak vanzelf over wanneer het gewricht voldoende rust krijgt. Als een slijmbeurs voortdurend overprikkeld wordt kan een chronische ontsteking ontstaan.

Soms kan het woord ontsteking verwarring geven. Bij een slijmbeursontsteking is er namelijk maar heel zelden sprake van een infectie met een bacterie. De reactie van de slijmbeurs om zichzelf te herstellen wordt ook een ontstekingsreactie genoemd, hoewel er dus geen ziekteverwekker aan te pas komt. Daarom wordt een slijmbeursontsteking door de fysiotherapeut vaak een overvulling of verdikking van de bursa genoemd.

 

De Symptomen van een slijmbeurs ontsteking

Een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaakt, zoals elke slijmbeursontsteking, vooral veel pijn. De pijn in de schouder is vrijwel continu aanwezig en wordt veroorzaakt door zwelling van de ontstoken slijmbeurs. De pijn van een slijmbeursontsteking bevindt zich in de schouder maar kan ook uitstralen naar arm of nek. Doordat de slijmbeurs ontstoken is kan de huid wat rood kleuren, warmer worden of gezwollen aanvoelen.

Als je je arm omhoog beweegt, klemt de verdikte slijmbeurs in tussen de schouderpezen en het schouderdak. Handelingen boven de schouders (bv een T-shirt uittrekken of reiken) veroorzaken daarom de hevigste pijn. Ook handelingen achter de rug veroorzaken klachten (bijvoorbeeld iets uit de achterzak van je broek pakken of je broek ophijsen). Ook neemt de pijn toe wanneer er druk op de schouder komt, bijvoorbeeld bij het liggen op de pijnlijke schouder.

De oorzaak voor het ontstaan van een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Bij handelingen boven de schouders ontstaat veel wrijving en hierdoor kan de slijmbeurs geïrriteerd raken.

Vreemd maar waar, het zijn zowel mensen die veel zwaar werk boven de schouders verrichten als juist mensen die weinig lichamelijk actief zijn, die last krijgen van ontstoken slijmbeurzen. Mensen die lichamelijk normaal niet zo actief zijn en plotseling zwaar werk gaan verrichten (bijvoorbeeld behangen of snoeien) kunnen hun schouder overbelasten.

Ook door een val op de schouder kan de slijmbeurs geïrriteerd raken.

Soms liggen er andere processen dan overbelasting of een trauma ten grondslag aan een slijmbeursontsteking. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bacteriële infectie of reumatische aandoeningen.

Bij oudere mensen komen ook slijmbeursontstekingen voor, echter meestal niet door overbelasting. Bij ouderen zijn de spieren en pezen kwetsbaarder waardoor er sneller kleine scheurtjes in kunnen komen. Hierdoor ontstaat een ruw spieroppervlak wat de slijmbeurs irriteert.

Het komt eigenlijk zelden voor dat alleen de slijmbeurs overbelast of geïrriteerd is. Vrijwel altijd is er ook sprake van overbelasting van de pezen van de schouder.

De behandeling van een ontstoken slijmbeurs

Een acute slijmbeursontsteking verdwijnt meestal binnen 3 tot 8 weken zonder dat een behandeling noodzakelijk is.

Rust is erg belangrijk. Hierdoor neemt de irritatie van het weefsel af en is er meer kans op een goed herstel. Bovenhandse activiteiten kunnen het best zoveel mogelijk vermeden worden. Dit betekent niet dat je niet mag bewegen, maar probeer zware werkzaamheden zoveel mogelijk te vermijden. Zware dingen tillen of even lekker klussen staan het herstel in de weg.

Door het slikken van een ontstekingsremmer kunnen de pijnklachten een heel stuk afnemen. Let op: de aandoening is daarmee niet genezen. Ook al is de pijn een heel stuk verminderd of misschien zelfs weg; er moet nog steeds rekening worden gehouden met de activiteiten.

Bij aanhoudende klachten kan een injectie met een ontstekingsremmer in de slijmbeurs zelf zinvol zijn. Het moet dan wel zeker zijn dat de slijmbeursontsteking niet veroorzaakt wordt door een (deels) gescheurde pees. In dit geval verdwijnt de pijn als sneeuw voor de zon maar komt hij net zo hard weer terug zodra het ontstekingsremmend middel is uitgewerkt. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren.

Rust en ontstekingsremmers worden conservatieve behandelmethoden genoemd. Wanneer de klacht lang aanwezig blijft en teveel beperkingen veroorzaakt kan een operatieve ingreep gedaan worden. Dit wordt echter zo lang mogelijk uitgesteld. Hierover kunt u meer lezen op de andere pagina’s zoals hier op deze site Jouwverzamelaar.
Wanneer u eenmaal een slijmbeursontsteking gehad heeft moet u de symptomen in de gaten blijven houden. Het blijft namelijk een zwakke plek en er is kans dat de klacht een keer terugkomt. Voor nog veel meer informatie over dit onderwerp en nog veel meer, kijk op startgidsje.nl.

 

 

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons