0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

INSTRUCTIONS

Shin splints tapen bij scheenbeen pijn (achterzijde)

Twee soorten shin splints taping: achterzijde & voorzijde

​Het scheenbeen is de algemene naam voor het bot van de voorkant van het onderbeen (tibia) en de bijbehorende spieren en pezen. Daarnaast spieren aan de voorzijde van het been (voornamelijk de tibialis anterior) dienen om de tenen en voet naar boven te richten (dorsilflexie), dient de tibialis posterior om de tenen en de voet naar beneden (plantarflexie) te richten. Shin splints is de meest bekende naam voor een blessure aan dit gedeelte van het been. De nederlandse variant heet springschenen. Hieronder volgt informatie met betrekking tot het aanleggen van een shin splints taping en shin splints tapen ter genezing en preventie.

Zorg dat u de juiste shin splints taping toepast voor uw blessure

Anterieure scheenbeenirritatie, shin splints, ofwel springschenen, komt voor aan de voorkant van het onderbeen. Daarnaast is er de posterior scheenbeenirritatie, ook springschenen genoemd.  Dit is de pijn die wordt gevoeld langs de binnenrand (achterkant scheenbeen) van het onderbeen in de tibialis posterior pees.  Beide vormen hebben verschillende shin splints taping nodig. Voor de achterkant van de shin splints tapen gebruik de onderstaande video. Voor de voorkant gebruik deze tape instructie.

​Meerdere begrippen voor dezelfde blessure

​Shin splints is de Engelse benaming voor ‘scheenbeenirritatie’. De functie van de tibialis posterior is om de voetboog te ondersteunen tijdens de loopcyclus. De medische termen voor posterior shin splints is posterior scheenbeen pees disfunctie of PTTD. Andere namen in de volksmond zijn springschenen of scheenbeenirritatie. PTTD beschrijft een verzwakking van de tibialis posterior pees.  Dit heet periostitis (ontsteking) en kan optreden en in ernstige gevallen kan dit leiden tot een scheuring van de pees. Daarom kan posterior springschenen (scheenbeenirritatie) worden gezien als het begin van PTTD.

Hoe effectief is KT Tape bij shin splints?

​KT Tape helpt in 80-85% van de gevallen waar sprake is van shin splints / springschenen gerelateerde pijnen. KT Tape helpt tegen beide aandoeningen: zowel shin splints als springschenen, maar ook tegen periostitis. Heeft u irritatie aan de achterkant van het scheenbeen, dan is de onderstaande tape instructie voor u van toepassing. Shin splints tapen helpt niet alleen ter genezing, maar zeker ook ter preventie. Vooral wanneer u last heeft van terugkomende shin splints, kan de shin splints taping grote verlichting geven.

Download de printbare shin splints taping instructies (PDF)

Het ontstaan van shin splints

​Als er een grotere kracht (enkelvoudig of cumulatief) wordt uitgeoefend op de pees dan dat deze aan kan in zijn huidige toestand, kan dit resulteren in inflammatie, periostitis, en microtrauma. Met periostitis wordt een beenvliesontsteking bedoeld. Een aantal algemene oorzaken van posterior shin splints, oftewel springschenen zijn de volgende. Overmatige pronatie, veranderingen van soort schoenen of loopoppervlak, compensatie voor eerdere blessures of slechte mechanica, en algemene overbelasting. Andere oorzaken kunnen zijn: disbalans van de beenspier en platvoeten.  Of houding pes planus en activiteit waarbij frequente en abrupte veranderingen van de richting nodig is. Shin splints of springschenen is een inspannings gerelateerde pijn aan de voorzijde van het onderbeen.  Het is een vervelende blessure die voorkomt bij 4 tot 20% van de sporters.

De gevolgen van een onbehandelde shin splint

​Posterior scheenbeenirritatie of springschenen geeft specifieke pijn aan de mediale enkel. Dit zit vlak achter de mediale malleolus en langs de onderste en binnenste scheenbeen. Merk op dat deze plaats verschilt van anterior shin splints / springschenen. Het is pijnlijk als die plek wordt aangeraakt en over het algemeen komt zwelling niet voor. De pijn kan variëren van vaag en vervelend tot scherp en slopend. Wanneer de toestand verslechtert, kunnen bobbeltjes worden gevoeld langs het gebied. Dit geeft aan dat er een grote ontsteking, of periostitis, en verstoring zit in de onderliggende fascia. In het begin wordt er meestal pijn gevoeld wanneer je begint met een activiteit maar verdwijnt dan na een korte tijdsperiode. Als de toestand verergert en de pijn is constant aanwezig, dan kan dit resulteren in stressfracturen.

Shin splints tapen een eenduidige en effectieve oplossing

​Bij scheenbeenirritatie of springschenen, is het goed om het scheenbeen in te tapen met KT Tape, dat helpt om de pijn die ontstaat als je lijdt aan springschenen / scheenbeenirritatie te verminderen en versnelt ook het genezingsproces. Shin splints tapen met KT Tape is goed om de bloedsomloop te verhogen en kan daardoor de periostitis helpen genezen, ook verlicht het de druk op de pijnlijke plek, en laat de spanning van het weefsel af nemen.

shin splints tapen shin splints taping aanleggen

KT Tape en rust belangrijk voor herstel

​Rust is het sleutelwoord bij overbelastings blessures en zorg ervoor om na elke activiteit ijs te leggen. Shin splints tapen met KT Tape helpt 24 uur per dag bij aan het herstel van springschenen / shin splints. Mocht u al eens eerder last hebben gehad van shin splints, dan is het verstandig om preventief te tapen om terugkomende klachten te vermijden.

Andere nuttig behandelingen van shin splints / springschenen / periostitis omvatten:

Stel de schoenen af op jou voettype
Ga hardlopen op zachtere oppervlakken
Stretch grondig voordat je aan de activiteit begint
Gebruik anti-inflammatoire middelen (NSAID’s)

shin splints tapen shin splints taping

 

BewarenBewaren

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons