0 Items - 0.00
0
 • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

INSTRUCTIONS

Scheenbeen tapen & springschenen tapen bij scheenbeen blessure

Shin splints is een inspannings gerelateerde pijn aan de voorzijde van het onderbeen is een vervelende blessure die voorkomt bij 4 tot 20% van de sporters. Een arts kan op basis van een nauwkeurige differentiaaldiagnose met anamnese en een lichamelijk onderzoek vaststellen dat het gaat om shin splints.  Shin splints is de Engelse naam voor scheenbeenirritatie; springschenen is de nederlandse versie. Het scheenbeen is de algemene naam voor het bot van de voorkant van het onderbeen (tibia) en de bijbehorende spieren en pezen. Terwijl de tibialis posterior dient om de tenen en de voet naar beneden (plantairflexie) te richten, dienen de spieren aan de voorzijde van het been (voornamelijk de tibialis anterior) om de tenen en de voet naar boven te richten (dorsiflexie). Door het scheenbeen tapen of springschenen tapen,  kan de scheenbeen blessure worden aangepakt.

Oorzaken van Scheenbeen blessures in het algemeen

​In de volksmond worden shin splints of springschenen genoemd als een pijnlijke conditie waar overbelasting altijd ten grondslag aan ligt. De oorzaak van springschenen, is mogelijk, dat de hardloper (of lange afstand wandelaar) over-proneert (teveel naar binnenzwikken). Of dat de voetboog minimaal gesteund wordt. Een andere mogelijkheid is dat er verschil zit tussen de kuitspieren en de spieren aan de voorkant van het onderbeen (disbalans) of gewoon te enthousiast, -zonder opbouw-, willen trainen en daarmee forceert, dat leidt tot scheenbeenontsteking en uiteindelijk tot shin splints. Je scheenbeen tapen helpt bij bijna iedere vorm van scheenbeen blessure.

Scheenbeen tapen & Springschenen tapen met KT Tape​

​KT Tape helpt in 80-85% van de gevallen waar sprake is van scheenbeen blessure / springschenen gerelateerde pijnen. KT Tape zorgt voor een verbeterde doorbloeding, waardoor aanvoer van voedingstoffen en zuurtstof versneld wordt. Daarnaast kunnen afvalstoffen sneller worder afgevoerd en zullen zwellingen zeer snel verdwijnen. Al met al zorgt dit voor een sneller herstel. Ook wordt de druk van het pijnpunt gehaald, waardoor meestal een directe pijnverlichting waar te nemen is. Hieronder de video waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je zelf je springschenen tapen kunt. Deze video is bedoeld voor een scheenbeen blessure aan de voorkant van het scheenbeen. Voor springschenen tapen aan de achterkant van de scheen, heb je deze video nodig.

Download de printbare tape instructies PDF

Het ontstaan van anterieure shin splints

​Anterieure shin splints komt voor aan de voorkant van het onderbeen en beslaat de tibialas anterior. Terwijl posterior shin splints (taping)pijn veroorzaakt langs de binnenrand van het onderbeen, in de tibialis posterior pees. Als we wandelen of hardlopen, vertraagt de tibialis anterior en stabiliseert de beweging van de voet als het de grond raakt, tilt de voet tijdens de zwaaifase van het lopen op om te voorkomen dat de tenen over de grond slepen en bereidt de voet voor op het moment dat de hiel wordt neergezet. Problemen in deze cyclus resulteren vaak in anterior shin splints, ook wel bekend als mediale scheenbeen stress-syndroom (MTSS), en zijn de meest voorkomende oorzaken van de anterior shin splints dat zich uit in scheenbeen pijn.  Spring schenen tapen is bij KT Tape een van de meest voorkomende taping applicaties. Het is een eenvoudige maar uiterst effectieve toepassing voor de scheenbeen blessure in het algemeen.

De ontwikkeling van scheenbeen irritatie tot chronische shin splints

​De oorzaken van shin splints of springschenen kan variëren en veelzijdig zijn. Overbelasting in activiteiten zoals hardlopen of fietsen kan resulteren in verschillende soorten scheenbeenontsteking. Nieuwe activiteiten, het veranderen van loopoppervlakken of veelvuldige activiteit op een harde ondergrond, het dragen van slecht passende of versleten schoenen, een drastische toename van de activiteit, of het hardlopen op oneffen oppervlakken kunnen iemand meer vatbaar maken voor de ontwikkeling van scheenbeenirritatie tot shin splints. Samen met overactieve kuitspieren, is te grote passen nemen vaak een onderdeel van de biomechanische probleem wat ten grondslag ligt aan de hoofdoorzaak van shin splints of springerschenen.

​Compensatie leidt tot een chronische vorm van shin splints

Zoals hierboven is uitgelegd, is de tibialis anterior van groot belang tijdens het lopen. De tibialis anterior spieren en pezen rekken zich uit voorbij hun “normale” bereik wanneer je te grote stappen neemt. Om dit te compenseren en nieuwe ruimte voor beweging te vinden, zal de spier loslaten van de tibia (scheenbeen) en resulteren in scheenbeenontsteking en pijn en uiteindelijk tot shin splints of springschenen. Shin splints kan zich op termijn ook ontwikkelen tot een chronische vorm.

Van chronische vorm van shin splints tot stressfracturen

Aanvankelijk zal de pijn vergelijkbaar zijn met andere vormen van scheenbeenontsteking (tendinitis), zoals dat het begint met scherpe pijn en vervolgens afneemt naarmate het lichaam “opwarmt”. De shin splints pijn komt over het algemeen terug aan het einde van de activiteit. In ernstigere gevallen, of bij onbehandelde scheenbeenklachten die chronisch pijn veroorzaken, kan de pijn ernstiger worden en overgaan in stressfracturen.

Scheenbeen tapen: wacht er niet te lang mee

​Symptomen van scheenbeenontsteking komen gewoonlijk voor aan de voorste rand van het scheenbeen en de pijn kan verminderen bij het buigen van de voet naar boven of wanneer er op het scheenbeen wordt gedrukt. Hierboven beschreven hoe een irritatie aan het scheenbeen kan ontwikkelen tot chronische vormen en een stressfractuur. Je scheenbeen tapen moet daarom niet te lang op zich laten wachten.

Scheenbeen tapen met KT Tape

​KT Tape is een ideaal instrument om shin splints sneller te laten genezen en te voorkomen. Helemaal wanneer u al eerder shin splints heeft gehad. KT Tape kan helpen de druk en spanning te verlichten op het weefsel alsook helpen om de spieren van het scheenbeen te ontspannen bij shin splints of springschenen. KT Tape zal ook de proprioceptieve notie vergroten langs de tibialis anterior en de bloedsomloop laten toenemen om de ontsteking te helpen onderdrukken om uiteindelijk de shin splints / springschenen te laten genezen en de pijn die samenhangt met shin splints direct te doen verminderen. Gebruik KT Tape samen met rust om het genezingsproces te bevorderen wat zal resulteren in een snellere herstel tijd van de shin splints.

Overige zaken die kunnen bijdragen aan de genezing van springschenen

​Wat kun je verder doen ter bevordering van het herstel van shin splints ? Zorg ervoor om ijs te leggen na elke activiteit, evenals het nemen van NSAID’s tegen de pijn. Als de toestand verergert en de shin splints pijn constant aanwezig is, dan kan dit, als het niet goed wordt behandeld, resulteren in stressfracturen.

Aanvullende conservatieve therapieën om te helpen het herstelproces te versnellen van springschenen:

 • Stel de schoenen af op welk voettype je hebt
 • Ga hardlopen op zachtere oppervlakken
 • Correcte vorm
 • Voldoende stretchen voordat je aan de activiteit begint (warmin up)
 • Massage
 • Verminder de grootte van je stappen
 • Vermijd het hardlopen op heuvels, vooral bergafwaarts
 • Gebruik de KT Tape boog steun applicatie
 • Stretch je kuit grondig
 • Mix cardio workouts; cross-train

scheenbeen tapen springschenen tapen scheenbeen blessure

BewarenBewaren

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons