0 Items - 0.00
0
 • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

OORZAKEN EN BEHANDELING VAN LAGE RUGPIJN

OORZAKEN EN BEHANDELING VAN LAGE RUGPIJN

Heel wat mensen hebben te kampen met een vervelende klacht: lage rugpijn. De klacht kan zich manifesteren in veel vormen en kan diverse oorzaken hebben. Vooral bij sporters is lage rugpijn een vaak voorkomende aandoening. Denk maar aan de bekende tennisser Rafael Nadal. Tennis is dan ook een sport waarbij lage rugpijn vaak voorkomt door de vele rotatiebewegingen die moeten worden gemaakt bij de sport.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN LAGE RUGPIJN?

Zoals de naam al doet vermoeden, speelt lage rugpijn zich af in het lagere gedeelte van de rug. De rug en ruggengraat hebben als doel om het dieper gelegen ruggenmerg en de zenuwen in de rug te beschermen. Deze structuren zitten ingenieus in elkaar waardoor de rug heel wat beweging en flexibiliteit aankan.

Jammer genoeg kunnen er ook enkele dingen misgaan in de lage rug, die acute of chronische pijn veroorzaken. Algemeen spreekt men over specifieke en aspecifieke lage rugpijn:

 • Bij specifieke lage rugpijn is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de rugklachten. Zo kan een trauma zoals een wervelfractuur lage rugpijn veroorzaken.
 • Bij aspecifieke lage rugpijn is er niet meteen een duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden. Deze vorm komt overigens het meest voor.

In de rug zijn heel wat structuren aanwezig die lage rugpijn kunnen veroorzaken. Zo kan er een probleem zijn met onder andere de zenuwen, de spieren en de wervelschijven. Typische veroorzakers van lage rugpijn zijn de volgende:

 • Irritatie van de grote zenuwwortels in de lage rug die naar de benen lopen.
 • Irritatie van de kleinere zenuwwortels in de lage rug.
 • Beschadiging van botten, gewrichten of pezen.
 • Complicaties van het SI-gewricht.
 • Degeneratie (slijtage) van de tussenwervelschijf.
 • Gespannen spieren in de onderrug.

Bovendien kunnen heel wat problemen in de onderrug ook leiden tot spierspasmen, waarbij de spieren in de onderrug samentrekken en lichte of ernstigere pijn veroorzaken.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN LAGE RUGPIJN?

De symptomen van lage rugpijn kunnen erg verschillen van persoon tot persoon. Alles hangt af van de precieze oorzaak, maar ook van de algemene lichamelijke conditie van de persoon.

Het is ook zo dat bepaalde oorzaken die minder ernstig lijken meer pijn kunnen teweegbrengen dan oorzaken die op het eerste gezicht ernstiger lijken. Zo kan een spierspanning in de onderrug vreselijke pijn veroorzaken terwijl een degeneratie slechts een milde pijn geeft.

De pijn kan verschillende vormen aannemen:

 • De pijn is op 1 plaats aanwezig of duikt op meerdere plaatsen op. De pijn kan ook uitstralen naar gebieden rondom de onderrug zoals het zitvlak of de benen.
 • De pijn hangt al dan niet af van bepaalde bewegingen.Pijn in de onderrug wordt vaak verergerd door langdurig zitten of staan. Ook bepaalde huishoudelijke activiteiten zoals stofzuigen kunnen de pijn verergeren.
 • Er kan sprake zijn van een stekende pijn, kloppende pijn, brandende pijn of doffe pijn die al dan niet constant aanwezig is. Ook spierspasmen kunnen voorkomen.
 • De pijn kan al dan niet erger worden bij aanraking.
 • De pijn kan gepaard gaan met een gevoel van zwakte of tintelingen.

DE BEHANDELING VAN LAGE RUGPIJN

Bij het behandelen van lage rugpijn hangt alles af van de oorzaak (als die kan gevonden worden) en de ernst van de pijn. Behandelingen zijn zeer uiteenlopend, gaande van rust, ijs, taping en medicatie tot operaties.

Het spreekt voor zich dat sommige situaties onmiddellijke aandacht en behandeling vragen. We spreken hier dan over acute situaties. Contacteer onmiddellijk een arts indien je lage rugpijn gepaard gaat met de volgende symptomen:

 • Rillingen en koorts.
 • Aanhoudende en ernstige pijn in de onderbuik.
 • Een uitgesproken zwakte in de benen.
 • Plotse incontinentie waarbij men geen controle meer heeft over de blaas of darmen.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.

Deze symptomen kunnen duiden op ernstige aandoeningen. Contact opnemen met je huisarts of naar spoed gaan is in deze gevallen aangewezen.

Indien je lage rugklachten veroorzaakt worden door problemen met het SI-gewricht, door Spit, door Lumbago of door zwangerschap kan KT Tape jou zeker helpen.

KT TAPE BIJ LAGE RUGPIJN

Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door complicaties die voortkomen uit het SI-gewricht of Sacro-iliacale gewricht. Hoewel dit gewricht niet de enige mogelijke oorzaak is van lage rugpijn, is het belangrijk er aandacht aan te besteden voor de pijnbehandeling.

Ook bij het Spit en Lumbago wordt KT Tape met succes gebruikt.

KT Tape kan worden gebruikt om de druk van de spieren weg te nemen. Er wordt als het ware extra ruimte gecreëerd door manipulatie van het bindweefsel. Ook wordt de circulatie naar de onderrug verbeterd wat zorgt voor verlichting van de pijn en een gevoel van ondersteuning. Doorgaans wordt onmiddellijk verlichting gevoeld na het aanbrengen van KT Tape.

Atleten uit alle sporttakken ervaren problemen met de onderrug. Rafael Nadal, waarvan we je daarnet al vertelden dat hij last heeft van lage rugpijn, is al jaren fan van KT Tape! Hij gebruikt de tape bij nagenoeg elke wedstrijd.

Ook niet-sporters kunnen zonder problemen KT Tape gebruiken voor diverse klachten van de lage rug en bovendien zelf aanbrengen! Voor instructievideo’s over het zelf aanbrengen van KT Tape bij lage rugpijn kan je terecht op onze pagina hier


Warning: strpos(): Empty needle in /home/kttapede/public_html/kttapebenelux.com/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-term-functions.php on line 480
Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons