0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

INSTRUCTIONS

Lopersknie tapen of tractus iliotibialis frictie syndroom tapen​

​Soorten klachten die pijn aan de buitenkant knie tot gevolg hebben

​​ITBS, tractus iliotibialis frictie syndroom en een lopersknie (Patello femoraal pijnsyndroom = PFPS), is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenkant knie bij atleten. Samen met ITBS pijn in de heup, is het tractus iliotibialis frictie syndroom (ITBS) goed voor meer dan 12% van alle hardloop blessures. Binnen deze groep is de lopersknie verruit de meest voorkomende blessure. De kans is groot dat als u pijn aan de buitenkant knie heeft en u bent actief, of er is sprake van een verhoogde activiteit, dat u lijdt aan problemen met betrekking tot de IT-Band van de knie.

ITBS en lopersknie

De IT Band is verantwoordelijk voor het verplaatsen van het been van het lichaam weg. Of voor de interne rotatie van de heup, en de knie strekkingen en – buigingen (onder bepaalde omstandigheden). Tractus iliotibialis frictie syndroom wordt bij hardlopers maar ook bij bergwandelaars gezien. Het Tractus iliotibialis frictie syndroom (ITBS) wordt in de literatuur ook vaak lopersknie ofwel runners knee genoemd. Ietwat verwarrend, omdat het Patello femoraal pijnsyndroom ook lopersknie wordt genoemd. De medical board van KT Tape beschouwt de lopersknie tapen applicatie (zie onderstaande video) als een van de grootste sucessen binnen de sportpraktijk van kinesiologie taping.

Download printbare PDF instructies

Oorzaken van een lopersknie / runnersknee en het ITBS

​Veelal wordt ITBS, tractus iliotibialis frictie syndroom, gezien bij hardlopers die vaak joggen op hellingen. Om overmatige heuvel trainingen te doen, of trappen of tribunes op en af rennen. De buitenkant knie pijn onstaat geleidelijk, niet ineens. En u begint het te voelen tijdens of vlak na het hardlopen aan de buitenkant knie. Als dit laatste het geval is, zult u waarschijnlijk lijden aan ITBS, het tractus iliotibialis frictie syndroom. Maar, iedere beweging die ervoor zorgt dat de knie herhaaldelijk heen en weer wordt bewogen over de 30 graden positie heen, loopt het risico op ITBS/ tractus iliotibialis frictie syndroom aan de knieën. De lopersknie tapen (of ITBS) is onder hardlopers de meest gebruikte tape behandeling. 

Andere oorzaken van ITBS en de lopersknie: wat kun je naast de buitenkant knie tapen verder nog doen?

​Ook kan het zijn dat de positie van de knie niet goed is, waardoor de patella / knieschijf tegen het dijbeen schuurt in plaats van eroverheen glijdt. Dat kan op die manier weer leiden tot een lopersknie. Dit kan komen door een verkeerd ontwikkelde knie, of de spieren rondom de knie zijn niet in evenwicht. Als één van de spieren van boven de knie bijvoorbeeld meer samentrekt dan de andere, dan kan het zijn dat de patella, of knieschijf, tegen het dijbeen wordt aangeschuurd. Een holvoet, beenverschil, O-benen en overpronatie van de enkel zijn nog een aantal oorzaken van ITBS ( tractus iliotibialis frictie syndroom), die pijn aan de buitenkant knie veroorzaken.

De lopersknie tapen de meest populaire taping

​Wrijving en irritatie is gebruikelijk aangezien bij ITBS, tractus iliotibialis frictie syndroom, de IT band een botachtig uitsteeksel aan de buitenkant knie kruist, op weg naar het scheenbeen. De pijn aan de buitenkant knie is het meest voelbaar als u bergafwaarts hardloopt en het kan variëren van een scherpe gevoel aan de buitenkant knie tot pijn langs de hele IT-Band. Vaak voelt de knie alsof het “vastloopt”, en de zere plek is meestal pijnlijk om aan te raken. De lopersknie is daarom de blessure die KT Tape internationaal gezien het meest tapet voor marathons. De applicatie voor lopersknie die u in de instructievideo uitgelegd krijgt, is zeer eenvoudig maar uiterst effectief. Buitenkant knie tapen wordt met stip als beste behandeling voor ITBS/PFPS, binnen de sport gezien.

Naast de lopersknie (PFPS) en ITBS, is deze taping geschikt voor meer klachten?

​Hoewel ITBS, tractus iliotibialis frictie syndroom, redelijk vaak voorkomt kan pijn aan de buitenkant knie veroorzaakt worden door een aantal problemen. Een lopersknie ontstaat doordat vele structuren die verantwoordelijk zijn voor verscheidene soorten bewegingen komen hier samen, en elk van deze kan ontstoken raken en opzwellen. Voorbeelden van andere buitenkant knie pijn problemen zijn LCL verrekkingen, fibulaire kop problemen, meniscus of kraakbeen beschadiging, alsook artritis en anderen. Deze applicatie heeft specifiek betrekking op IT Band pijn aan de buitenkant knie (lopersknie), maar kan ook worden gebruikt voor al het bovenstaande.

Andere maatregelen dan de lopersknie tapen voor sneller herstel

​De typische behandeling omvat rust, ijs leggen en lichte stretching van de lopersknie. Rust wil zeggen intensief gebruik van de lopersknie vermijden, zeker tot de buitenkant knie pijn weer over is. Probeer wel fit te blijven, maar kies activiteiten die de knieproblemen niet erger maken. Het is goed bij het tractus iliotibialis frictie syndroom (ITBS)/lopersknie om de spieren van de knie en de heup te trainen. Draag goed passende en niet te harde stugge sportschoenen om te helpen de ITBS/tractus iliotibialis frictie syndroom te helpen genezen, en zo de pijn aan de buitenkant knie weg te nemen, waardoor u weer kunt hardlopen. Massage therapie en het gebruik van een foam roller kan ook nuttig zijn.

De lopersknie tapen is de meest gebruikte taping applicatie tijdens marathons

Een lopersknie tapen met KT Tape (of bij ITBS tractus iliotibialis frictie syndroom) aan de buitenkant van deknie is zeer nuttig voor het verlichten van veel van de bijbehorende pijn door drukvermindering bij het botuitsteeksel (zere plek) en op zijn beurt verhoogt het de circulatie van de lopersknie. Ook functionele steun wordt gegeven aan het spierweefsel rond de lopersknie. Deze eigenschappen helpen om de pijn aan de buitenkant knie te verlichten en om het tractus iliotibialis frictie syndroom (ITBS) te kunnen overwinnen en zo de lopersknie tot het verleden te laten behoren.

Heeft u verder nog vragen naar aanleiding van het tapen van een lopersknie tapen, neemt u dan contact met ons op of ga naar uw fysiotherapeut of huisarts. Voor de juiste elastische sporttape, gan naar onze shop.

lopersknie tapen itbs intapen

 

BewarenBewaren

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons