0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

LAST VAN JE HEUPFLEXOREN OF PIJN IN DE HEUP? HEUP TAPEN!

LAST VAN JE HEUPFLEXOREN OF PIJN IN DE HEUP? HEUP TAPEN!

Heup tapen of heupflexoren tapen?

 

De heupflexoren zijn spieren in de heup die ervoor zorgen dat je tijdens het lopen je knieën kunt optillen en ook naar voren kunt bewegen. De ilopsoas, een grote en sterke spier, is de spier die het mogelijk maakt om de heup te buigen ( zie onderstaande afbeelding).

Deze loopt van de lage rug, langs het bekken naar de binnenkant van het bovenbeen. De bovenbeenspieren, zoals de quadriceps, helpen hieraan mee. Hoe krachtiger deze spieren zijn, hoe sneller je kunt lopen. Tegenwoordig, doordat veel mensen een zittend bestaan leiden, worden deze heupflexoren zwakker. Deze zwakte kan een oorzaak zijn van problemen aan de heupflexoren. In dit soort gevallen is de heup tapen een laagdrempelige, maar effectieve oplossing.

Veel mensen merken op een gegeven moment, zeker naarmate ze wat ouder worden, dat bijvoorbeeld hardlopen klachten geeft aan de heup, met name de heupflexoren. Zoals hierboven beschreven werken veel mensen achter een computer, zittend. Dus de heupflexoren worden zwakker. Maar ook omdat het lichaam begint af te takelen, en dat verval begint al rond de leeftijd van 30 jaar. Best confronterend! En elk jaar neemt het met een klein percentage toe. Ook bij dit soort klachten is de heup tapen een juiste oplossing.

Laat dit nu net de leeftijd zijn waarop mensen zich bewust worden van de noodzaak van sporten. Ofwel omdat men de extra kilootjes begint te voelen of omdat ze merken dat een kleine lichamelijk inspanning steeds vermoeiender is. Hardlopen is dan een makkelijk toegankelijke manier van sporten, maar dit moet wel verstandig gebeuren. Meteen hard van start gaan, even snel een sprintje trekken, kunnen oorzaken zijn van problemen met de heupflexoren. Dit kan op een een gegeven moment op gaan spelen: de heup tapen met KT Tape kan in dat geval zeer veel verlichting geven.

Hieronder zal ik de klachten en mogelijke oorzaken omschrijven. Ook zal ik een aantal tips geven wat te doen bij klachten aan de heupflexoren.

Mogelijke oorzaken:

– Plotselinge aanspanning van de heupflexoren. Dit kan door een plotselinge versnelling, zoals een sprintje trekken. Of vanuit stilstand snel willen vertrekken.

– Algemene spierzwakte, niet alleen van de heupflexoren, maar ook de bilspieren en de quadriceps. Klik hier als je meer te weten wilt komen over deze onderwerpen.
Ook de IT band kan zwakker worden, wat ook iliotibiale band syndrome kan veroorzaken.  Dit kan ook zeer effectief worden voorkomen of genezen met onze IT Band heup taping.

– Verkeerde, overmatige of te zware training.
– Geen goede warming-up.
– Een explosieve trap maken.

Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van problemen aan de heupflexoren, zoals:

-Slechte conditie van de spieren
-Slechte houding hebben
-Spierdisbalans
-Geen goed bekken- en core stabiliteit
-Eerder letsel aan de heupflexor, zeker als het (nog) niet goed hersteld is

Uiteraard zijn er nog meer oorzaken van problemen van de heupflexoren, maar dit zijn de meest voorkomende.

Klachten: tekens en symptomen:

-Stijfheid. Benen of knieën optillen kan moeilijk en pijnlijk zijn. Zeker ochtends bij het opstaan.
-Moeite met lopen. Spreekt eigenlijk voor zich. Als het pijnlijk is om het been op te tillen, maakt dat lopen moeilijker. Als dit langdurig zo is of vaker voorkomt, kunnen er klachten ontstaan aan de lage rug.
-Zwelling, roodheid en gevoeligheid in de buurt van de heupflexoren. Als een spier overbelast wordt, kan er een ontsteking ontstaan. Hierdoor kan een spier opzwellen, de huid kan rood worden en dit is gevoelig bij aanraking.
-Blauwe plekken. Zeker als er geen andere oorzaken zijn van een blauwe plek en u heeft pijn in de buurt van de heupfloren, kan dit een aanwijzing zijn van een probleem met de ilopsoasspieren, misschien zelf een spierscheur.

Bij een scheuring van een spier van de heupflexoren, zijn er 3 gradaties van ernst:

Graad 1: Hier zijn een klein aantal spiervezels gescheurd. De functie blijft behouden, dus u kunt nog lopen, maar dit veroorzaakt wel pijn.

Graad 2: Een groot aantal spiervezels zijn gescheurd. Dit veroorzaakt een middelmatig verlies van functie. Lopen is moeilijker en erg pijnlijk.

Graad 3: Deze graad is de meest ernstige, hier zijn alle spiervezels gescheurd. Dit wordt een heupflexor ruptuur genoemd, een scheuring van de heupflexor. Een groot functieverlies en hele erge pijn zijn het gevolg.

De meeste scheuringen van de heupflexoren vallen in graad 2. Mensen ervaren een plotselinge, scherpe pijn. Soms kunnen mensen nog verder gaan met hun activiteit, maar meestal moeten ze deze afbreken. In ernstige gevallen kunnen mensen spierspasmen en spierzwakte ervaren. Lopen kan dan onmogelijk zijn, ook als gevolg van de erge pijn.

Wat te doen bij klachten?

-Allereerst vlak na het optreden van de blessure aan de heupflexoren, is het verstandig om te koelen. Elke 2 uur koelen voor een periode van ongeveer 20 minuten. Het wordt aangeraden om hier in ieder geval een dag of twee mee door te gaan.
-Rust is in het begin het belangrijkste. Bij ernstige gevallen kunnen krukken noodzakelijk zijn om vooruit te komen.
-Het staken van alle activiteiten die pijn veroorzaken. Te snel beginnen met een activiteit kan het herstelproces vertragen.

-Intapen. Het intapen van de spieren die deel uitmaken van de heupflexoren kan effectief helpen deze spieren te ontspannen en ondersteunen. Zo kan het genezingsproces beginnen, versneld worden en kan herstel veel eerder optreden. Hier vind je de tape instructie, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de tape bij de heupflexoren moet worden aangebracht.

Ook als de blessure aan de heupflexoren weer is genezen en u begint weer met sporten, is het verstandig om de heupflexoren te blijven tapen. Als er eenmaal een blessure is ontstaan, is de kans op herhaling groter. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

BewarenBewaren


Warning: strpos(): Empty needle in /home/kttapede/public_html/kttapebenelux.com/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-term-functions.php on line 480
Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons