0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

INSTRUCTIONS

KUIT INTAPEN TEGEN ZWEEPSLAG OF KUIT TAPEN TEGEN KUITKRAMPEN

De volgende instructievideo laat zien hoe je zweepslag in de kuit kunt voorkomen en sneller kunt laten genezen. Ook heeft deze taping een positief effect op kuitpijn in het algemeen en kuitkrampen.

De kuit bestaan uit twee spieren. De gastrocnemius spier is de grotere en is zichtbaar aan de achterzijde van het been. De soleus is een kleinere en bredere spier, lager op het been gelegen, meestal onder de gastrocnemius. Allebei hebben ze een laterale- en mediale kop - twee helften. Ze hechten zich zowel bij de achterkant van de knie alsook aan de hiel, via de achillespees. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het uitstrekken van de voet, zoals bij de afstoot tijdens het hardlopen. Doordat de kuit vaak explosieve krachten moet verwerken, kan accuut een blessure ontstaan, waaronder een zweepslag (in de kuit), kuitpijn of kuitkrampen.

Download

Een zweepslag van de kuit (klein scheurtje in de kuit) of als je je kuitspier verrekt, of er kan kuitkrampen optreden dat te wijten is aan extreem uitrekken of overbelasting. Abrupte versnelling of veranderen van richting is vaak de boosdoener. Kuitblessures komen veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vooral onder atleten van middelbare leeftijd. Het doet zich bijna altijd acuut voor, of allemaal tegelijk als gevolg van een krachtige en abrupte versnelling. Zodra je eenmaal een zweepslag hebt gehad, is er een grotere kans is dat het in de toekomst nog een keer gebeurt. De kans dat je je kuitspier verrekt en kuitkrampen en kuitpijn veroorzaakt komen ook sneller terug. Een zweepslag kan natuurlijk herstellen tussen 2 en 8 weken, echter is dat geen optie voor de meeste sporters. Een goede warming up en preventief tapen verkleint de kans aanzienlijk op kuitkrampen en/of kuitpijn. Dit heeft onder andere te maken met een verbeterde doorbloeding; het is niet voor niets dat kuitkrampen ook vaak voorkomen tijdens het zwemmen in koud water.

De zweepslag en de kuitpijn en kuitkrampen dat hierdoor ontstaat kan zeer pijnlijk zijn, en kan soms zelfs een ernstige vormen aannemen. Vaak wordt er een 'pop' gehoord na een zweepslag en mensen zeggen dat het voelt alsof ze in het been werden geschoten. Vaker wel dan niet straalt de kuitpijn uit naar de voet en de knie, naar de plaats waar de spieren beginnen en eindigen. Ook zwelling komt vaak voor, dat zeer serieus genomen moet worden als deze ernstige vormen aanneemt. Tapen is een van de meest effectieve manieren om het herstel van zweepslag, kuitpijn of kuitkramp te bevorderen. Tijdens marathons is dit de nummer 4 applicatie die KT Tape aanlegt bij atleten die last hebben van zweepslag, kuitpijn of kuitkrampen. In de video op deze pagina wordt op een eenvoudige wijze uitgelegd hoe je zelf zweepslag van de kuit of kuit pijn kunt tapen zodat herstel eerder optreedt en pijn wordt verminderd. 

 Iedereen met blessures aan de kuit, -zowel bij kuitkramp, zweepslag, kuitpijnzal in een ander tempo herstellen, maar door je kuit te tapen me KT Tape zal het proces helpen versnellen, de spieren ontspannen en de bijbehorende pijn verminderen. Rust, icepower gel zullen ook waardevolle behandelingen kunnen zijn. Compressie (drukverband) kan het wat stevigheid geven, echter dit versneld de heling absoluut niet omdat het eigenlijk de doorbloeding belemmerd.  Ernstige aandoeningen zoals een DVT (diepe veneuze trombose - bloedstolsel), of het compartiment syndroom, kunnen ook de oorzaak zijn van de kuitpijn. Zoek alstublieft medische hulp, als er enige twijfel is. Wees ook zeer voorzichtig met NSAID's omdat deze grotere interne bloedingen kunnen veroorzaken en een groot risico geven dat een DVT loslaat, als gevolg van het bloedverdunnende effect.

Heb je zelf een zweepslag, kuitpijn of kuitkrampen, en wil je wat meer advies mbt het tapen ervan, mail dan naar medisch@kttapebenelux.com.

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons