0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

KNIE TAPEN MENSISCUS TAPEN? ZO DOE JE DAT ZELF!

KNIE TAPEN MENSISCUS TAPEN? ZO DOE JE DAT ZELF!

Een knie blessure is aardig algemeen, dus vandaar dat het nu voornamelijk zal gaan over problemen met de meniscus. De meniscus tapen kan zeer effectief zijn, mits het op de juiste manier gedaan wordt.  Veel mensen krijgen in hun leven wel eens last van hun knieën, zeker mensen die regelmatig sporten. Maar is het dan verstandig om te stoppen met sporten om zo je knieën te ontlasten? Of zijn er andere mogelijkheden en zijn deze beter? Tenslotte leggen wij uit hoe je je knie tapen meniscus tapen kunt.

WAT IS EEN MENSICUS?

Een meniscus is een halvemaanvormig schijfje in de knie. Elke knie heeft er twee, een binnenste en een buitenste meniscus. De functie van de meniscus is om ervoor te zorgen dat het bot van het bovenbeen goed past op het bot van het onderbeen. Ze zijn ook onze schokdempers.

De meniscus aan de binnenkant zit vast aan de binnenband, dit in tegenstelling tot de meniscus aan de buitenkant. Deze ligt los van de buitenband, wat de meniscus wat beweeglijker maakt. Dat is waarom de meeste blessures aan de binnenste meniscus voorkomen.

Regelmatig komt een meniscus blessure voor samen met letsel aan de kruisbanden en/of de kniebanden. Vind hier uit hoe je zelf de meniscus tapen kunt.

MENISCUS SCHEUR

De meeste blessure aan de meniscus komen door een scheur(tje) in de binnenste en/of buitenste meniscus. Een scheur kan verschillende vormen en maten aannemen. Daarom is het verstandig om een arts naar je knie te laten kijken. Eventueel wordt er een MRI gemaakt, zeker als er vermoed wordt dat een operatie noodzakelijk is.

  • Symptomen:
  • Als de binnenste meniscus is gescheurd, dan wordt er pijn gevoeld aan de binnenkant van de knie. En uiteraard voor de buitenste meniscus voel je pijn aan de buitenkant.
  • De knie kan op slot schieten. Dan kan het zijn dat je je knie niet meer kan strekken of buigen. Dit komt omdat een deel van de meniscus klem is komen te zitten tussen het kniegewricht.
  • Een stekende pijn na een activiteit.
  • Vochtophopingen in de knie, wat erger wordt na een activiteit.

De meeste pijn wordt gevoeld bij activiteiten zoals traplopen, hurken en als je de knie draait.

BEHANDELING: MENISCUS TAPEN BIJ SCHEUR

Bij jonge mensen, en als de scheur niet te groot is, kan de meniscus vanzelf genezen. Dit komt omdat de doorbloeding bij jongere mensen beter is en er geen sprake is van een degeneratief letsel. Dit kan wel een aantal maanden in beslag nemen. Tijdens deze maanden zal een fysiotherapeut een oefenprogramma voorschrijven. Dit oefenprogramma bestaat uit stabiliserende en spierversterkende oefeningen. Het is niet verstandig om te lang niets te doen. Als er erge pijn is, is het goed om de knie even wat rust te gunnen, maar niet meer dan een paar dagen. De spieren moeten eromheen moeten sterker worden, omdat deze eigenlijk de taak van schokdemper deels moeten overnemen. Tijdens het sporten of wandelen kan de meniscus tapen een fantastische oplossing zijn. Dan blijft de knie stabieler en het versnelt het genezingsproces doordat de doorbloeding wordt verbeterd.

Soms is een operatie noodzakelijk. Indicaties zijn een te grote scheur, wat enkel door middel van een MRI vastgesteld kan worden. Vaak wordt ook een gewone röntgenfoto gemaakt, maar dit is meestal om andere problemen uit te sluiten. Ook als de knie te vaak op slot gaat of als de klachten lang aan blijven houden, zal er gekozen worden voor een operatie.

OPERATIE VAN EEN MENISCUS

Een operatie van de meniscus gebeurt via een kijkoperatie, een zogenaamde arthoscopie. Dit kan d.m.v. een ruggenprik of algehele narcose. De arts brengt via een klein gaatje een kijkbuis binnen in je knie. In deze kijkbuis zit ook een camera, waardoor de chirurg de binnenkant van je kan zien op een scherm. Langs een tweede gaatje wordt vloeistof naar binnen gebracht, dit is om meer ruimte te maken in de knie. Langs dit gaatje wordt er eventueel andere instrumenten ingebracht om de meniscus te herstellen of weg te knippen. Na afloop pas kan de chirurg je vertellen wat hij/zij gedaan heeft. De werkelijke schade is pas goed te zien tijdens de operatie. Meestal mag je dezelfde dag weer naar huis.

Na een kijkoperatie zal er waarschijnlijk fysiotherapie worden voorgeschreven, zodat de spieren weer sterker (of nog sterker) kunnen worden. De knie tapen, zeker tijdens sporten of inspanning, wordt zeker aangeraden. Dit houdt de knie in een stabiele positie, zodat er minder snel ander letsel kan optreden. Klik hier voor de tape instructie van de binnenkant knie / meniscus tapen. Dit is een andere tape methode dan voor de buitenkant van de knie. Als er ook letsel was ontstaan aan de banden, is het ook mogelijk om de volledige knie te tapen.

Luister goed naar je lichaam. Spierpijn is niet erg (na afloop), maar pijn op zich is een teken dat het lichaam wordt overbelast.


Warning: strpos(): Empty needle in /home/kttapede/public_html/kttapebenelux.com/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-term-functions.php on line 480
Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons