0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

Jupersknee: een springersknie tapen

Mogen we je iets vragen? Langer dan 4 weken last van pijn onder de knieschijf? Niet meer lekker kunnen lopen? ‘s Ochtends is traplopen gevoelig? Hurken doe je liever niet? Dan heb je misschien jumpersknee! Een veel voorkomende knieklacht.

De symptomen van kniepeesklachten

Waaraan kun je kniepeesklachten herkennen. De belangrijkste symptomen hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Een zeurende, trekkende pijn onder de knieschijf bij vooral springen en neerkomen, hardlopen, aanzetten en traplopen
  • Ochtendstijfheid. Vooral na het opstaan is de pijn en stijfheid het hevigst. Vaak zijn de eerste stappen moeilijk. Deze ‘startpijn’ ontstaat doordat bindweefsel wanneer het niet belast wordt korter wordt. Dit geeft dat pijnlijke stijve gevoel. Je kan die startpijn ook voelen na een tijdje te hebben gezeten.
  • Stijve of gespannen dijbeenspieren.

De kniepees of bovenbeen tapen

De kniepees is een dikke sterke pees die vanaf de knieschijf naar het scheenbeen loopt. De pees wordt gebruikt bij het strekken van de knie, lopen, hardlopen, traplopen, fietsen, springen en hurken. De springersknie tapen is een zeer effectieve oplossing voor deze kwaal.

Sterk maar kwetsbaar

De kniepees is een sterke pees, maar ook een kwetsbare. De pees is erg gevoelig voor overbelasting omdat hij slecht is doorbloed, vooral bij personen boven de 40 jaar. Ook wordt de kniepees veelvuldig blootgesteld aan grote krachten en spanningen. Vooral bij het neerkomen van een sprong krijgt de kniepees een klap te verduren omdat het uit ontspannen positie ineens wordt aangetrokken. Vooral op een harde ondergrond.

Slijmbeurzen

Rond de kniepees zitten twee slijmbeurzen. Dit zijn holtes gevuld met een slijmerige vloeistof. Deze slijmbeurzen verminderen de wrijving tussen van de pees met de omliggende structuren. De slijmbeurzen van de knie kunnen ook geïrriteerd raken vooral bij mensen die veel op hun knieën zitten, bijvoorbeeld vloerenleggers. Een geïrriteerde slijmbeurs lijkt vaak op een kniepeesklacht.

Overbelasting: de oorzaak voor kniepeesklachten

De klachten ontstaan meestal sluipend door overbelasting. Pezen, en dus ook de kniepees, hebben weinig bloedvaten. Daardoor is de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen in de pees beperkt. Pezen hebben daarom tijd nodig om zich aan te passen aan belasting en om na belasting te herstellen. Die tijd om te herstellen van sport of lichamelijke belasting gunnen de meeste mensen hun kniepees niet. Met als gevolg dat de peesstructuur beschadigd raakt.

“Metaalmoeheid” in de pees

Wanneer de kniepees over langere tijd teveel wordt belast dan ontstaan er problemen. Door de matige doorbloeding ontwikkelt zich een onregelmatig peesweefsel. De kwaliteit van de peesvezels gaat ondertussen heel geleidelijk achteruit. Er ontstaat een soort metaalmoeheid in de pees: het IFR noemt dat peesmoeheid. De officiële medische term hiervoor is tendinose.

“scheurtjes” in de pees

Wanneer je, een overbelaste kniepees blijft belasten dan gaat de kwaliteit van de peesvezels steeds meer achteruit. Geleidelijk ontstaan er scheurtjes in de pees. De scheurtjes worden groter en vergen nog meer tijd om te genezen.

De diagnose

Een goed onderzoek van de kniepees is altijd tweeledig. We kijken van binnen en van buiten naar het probleem. Van buiten door middel van een gedegen lichamelijk onderzoek, een voetstand- en een loopanalyse. En van binnen met behulp van ons echoapparaat.

Met de komst van echoapparatuur is er een einde gekomen aan de beperking van alleen een lichamelijk onderzoek. Sinds enige jaren is het  mogelijk om een pees ook van ‘binnenuit’ te onderzoeken. Er kan nu letterlijk ingezoomd worden op de verweekte plekken in de kniepees. De diagnose kan daardoor beter en vooral ook sneller gesteld worden. In combinatie met het lichamelijk onderzoek krijg je een completer beeld van de oorzaak en ernst van de kwaal.

Echo van groot belang voor de juiste diagnose

Het is van groot belang om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende aandoeningen bij de knie en de kniepees. Is het wel de kniepees zelf die de pijn veroorzaakt? Of is de aanhechting van de pees op het scheenbeen de oorzaak. Maar ook kan er sprake zijn van een slijmbeursontsteking. Het vervelende is dat de symptomen van deze aandoeningen vaak erg op elkaar lijken. Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen.

Wat kun je zien met een echoapparaat?

Met een echoapparaat kunnen peesbeschadigingen en slijmbeursontstekingen al in een vroegtijdig stadium geconstateerd worden. Bij overbelaste pezen zie je dat de gezonde witte kleur van het peesbindweefsel verandert in grijs en zwart. Het bindweefsel ligt niet meer netjes geordend, want de verbindingsstukjes (crosslinks) gaan kapot.  De peesvezels raken verward en liggen als het ware schots en scheef door elkaar heen. Daarnaast ontstaan er littekenweefsel en verkalkingen. Dit littekenweefsel bevat ook meer bloedvaten en zenuwen dan een gezonde pees. Normaliter zijn pezen namelijk weinig doorbloed.

Bol staan!

Een verweekte pees is ook vaak gezwollen. De oorzaak hiervan is dat het reparatiebindweefsel veel meer celvocht bevat dan de originele peescellen. Hierdoor ontstaat er druk op de pees. Op de echo ziet de therapeut dat een ‘zieke’ pees bol staat.

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons