0 Items - 0.00
0
 • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

Hielspoor: wat zijn de juiste behandelingen?

Heeft u langer dan vier weken pijnlijke hielen? Is lopen lastig en kunt u ‘s ochtends niet goed meer op uw hielen staan? De kans is groot dat u hielspoor heeft, de meest voorkomende voetklacht in Nederland.  KT Tape biedt u een succesvolle hielspoorbehandeling aan, waarin we hielspoor effectief tapen.

Hielspoor

Niet lekker meer kunnen lopen, ‘s morgens niet op de hielen kunnen staan, hevige pijn in de hielen. De verzamelnaam voor dit soort klachten is: hielspoor. Vijf tot tien procent van de mensen krijgt ermee te maken.

Een echte hielspoor is een verkalking van de peesplaat, precies bij de aanhechting onder het hielbot. Niet iedereen heeft daar last van, maar als dit wel het geval is kan een hielspoor heel pijnlijk zijn. Meestal is de peesplaat van de voetzool – een heel sterke pees – de boosdoener van je pijnlijke hielen. De officiële naam voor deze klacht was altijd fasciitis plantaris (peesplaat ontsteking). Tegenwoordig zegt men vaker plantair fasciose. Waarom? Er is namelijk geen sprake is van een ontsteking maar van een zogenaamde peesplaatverweking.

Een pees die veelvuldig (extra) belast wordt en onvoldoende tijd krijgt om te herstellen, gaat protesteren. Als de (over)belasting aanhoudt, maakt de peesplaat een verkeerd soort bindweefsel aan. Dit wordt tendinose genoemd, pees-moeheid, goed te vergelijken met metaalmoeheid, die ook ontstaat door langdurige overbelasting.

Symptomen

Aanvankelijk is de irritatie in de voet goed te verdragen. Wanneer de klachten aanhouden neemt de hielpijn en stijfheid toe. Normaal lopen en sporten wordt steeds moeilijker en uiteindelijk onmogelijk.

 • Pijn onder de hiel bij het lopen, vooral ‘s ochtends na het opstaan. Vaak lopen mensen daarom eerst een paar stappen op de tenen. Deze ‘startpijn’ ontstaat doordat het bindweefsel in rust korter wordt. Wanneer je in beweging komt ervaar je een pijnlijk stijf gevoel. Je kan startpijn ook voelen na een tijdje te hebben gezeten.
 • Pijn bij lang staan.
 • Stijve of gespannen voetzool, vooral bij een holvoet.
 • Hielpijn bij het autorijden.

De peesplaat

De peesplaat is een peesachtige structuur in de voetzool. Ze bestaat uit een kabel van heel sterk bindweefsel (collageen) met duizenden samengeweven vezels. Deze peesplaat loopt vanaf het hielbot tot aan de tenen. Ze is de schokdemper van de voet en houdt mede de voetboog in stand. De peesplaat draagt het hele gewicht van het lichaam. Ze heeft dus nogal wat te verduren.

Let op: de peesplaat onder de voet is dus GEEN spier. Een belangrijk verschil tussen pees- en spierweefsel is namelijk dat pezen NIET op commando kunnen worden aangespannen. Spieren kunnen dit WEL. Daarom kunt u uw peesplaat nauwelijks trainen, zoals dit wel bij het spierweefsel het geval is. Therapeutisch is dat een probleem, want er zijn weinig tot geen oefeningen voor de peesplaat.

Overbelasing

Hielpijn ontstaat meestal sluipend door overbelasting. Doordat de peesplaat weinig bloedvaten heeft, is de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen in de pees beperkt. Pezen hebben daarom tijd nodig om zich aan te passen aan belasting en om na belasting te herstellen. Die hersteltijd gunnen de meeste mensen hun peesplaat niet, waardoor er hielspoor of een peesplaataandoening kan ontstaan.

Risicofactoren

 • Overbelasting door loopsporten
 • Te lang en/of te vaak wandelen op slecht schoeisel (slippers, of schoenen met een zool die onvoldoende steun geeft)
 • Overgewicht
 • Korte kuitspieren
 • Staand werk
 • Plat- of holvoeten
 • Instabiel enkelgewricht waardoor er teveel spanning op de peesplaat komt.

Diagnose

Een goed onderzoek van de hielspoor is tweeledig, van buiten en van binnen. We kijken van buiten met een gedegen lichamelijk onderzoek: een voetstand- en een loopanalyse. In de voet kijken we met een echoapparaat. Met de komst van echoapparatuur is er een einde gekomen aan de beperking van alleen een lichamelijk onderzoek. Sinds enige jaren is het  mogelijk om een pees ook van ‘binnenuit’ te onderzoeken. Er kan nu letterlijk ingezoomd worden op de verweekte plekken in het peesplaat. Zo kunnen we beter en sneller aangeven:

 1. Wat de oorzaak van de pijn en de aandoening is?
 2. Hoe ernstig is die?
 3. Wat gaan we eraan doen?

Behandeling

In principe herstelt hielpijn binnen een tot twee jaar vanzelf, mits u rustig blijft bewegen, en de voet niet teveel belast. Dat is geruststellend nieuws. De vraag is alleen: wilt u 18 maanden wachten?

De meeste mensen willen snel geholpen worden. Sommige artsen proberen het herstelproces te versnellen met ontstekingsremmende medicatie en injecties met cortison. Het effect is meestal van korte duur en vooral het medicijn cortison veroorzaakt meer schade dan je lief is. Het is ook niet eenvoudig. Pezen laten zich niet gemakkelijk hun herstel voorschrijven. Standaard fysiotherapeutische behandelingen, massages, acupunctuur en andere therapieën hebben weinig effect. Ook een goedpassende correctie zool heeft na 4-8 effect.

Als de diagnose vast staat, zijn er vier goede behandelingen om het genezingsproces van de verweekte pees te activeren:

 1. Tapen (meest laagdrempelig, maar effectief)
 2. Shockwave therapie (ESWT)
 3. Echogeleid aanprikken van de pees (PNT)
 4. Combinatie van echogeleid aanprikken en inspuiten van eigen bloedplaatjes (PRP)
 5. Injecties met Polidocanol.

Wil je nog meer over dit onderwerp komen te weten, kijk dan vooral ook eens op http://fysiotherapie.pagina-informatie.nl/

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons