0 Items - 0.00
0
 • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

HAMSTRING TAPEN? LEER ZELF JE HAMSTRING TAPEN BIJ HAMSTRING PIJN

HAMSTRING TAPEN? LEER ZELF JE HAMSTRING TAPEN BIJ HAMSTRING PIJN

Wat is een hamstring blessure?

Een hamstring blessure ontstaat doordat het weefsel van de hamstring is beschadigd. De hamstring is een spier aan de achterkant van het bovenbeen. Ik denk dat de meeste mensen wel eens gehoord heeft van de hamstring. De meeste voetballers hebben wel eens een blessure aan de hamstring gehad (of in ieder geval gedaan alsof!). Het is dan ook bij uitstek een voetbal blessure, maar het komt ook voor bij andere sporten, zoals rugby en atletiek. Een goede oplossing kan zijn door de zelf de hamstring tapen.

hamstring pijn intapen

 

Een hamstring blessure komt het meest voor bij sporters, maar het kan ook komen door een onverwachte beweging. Een explosieve start, een sprintje trekken of heel plotseling moeten afremmen zijn allemaal oorzaken van hamstring pijn. Vooral iets oudere sporters zijn het slachtoffer en de eerste periode van het nieuwe voetbalseizoen is het gevaarlijkste.  Hamstring tapen wordt dan ook in toenemende mate toegepast.

hamstring tapen hamstring pijn

OORZAKEN HAMSTRING PIJN

 • Zoals al eerder gezegd, zijn het meestal oudere mensen die een hamstring blessure oplopen
 • Slechte lenigheid
 • Al eerder een hamstring pijn gehad of een onvoldoende genezen hamstring blessure
 • Onvoldoende warming-up
 • Het hebben van een verkorte hamstring
 • Als de een krachtverschil is tussen de linker en de rechter hamstring
 • Als er een verschil is in beenlengte
 • Overbelasting
 • Vermoeidheid

 

Hamstring tapen wanneer wel en wanneer niet?

Er zijn verschillende gradaties m.b.t. hoe erg een hamstring blessure is. Bij een minder ernstige hamstring pijn zijn de scheurtjes in de spier microscopisch klein. Het spierweefsel is dan net iets te ver opgerekt waardoor er bloeduitstortinkjes ontstaan. Een ernstige hamstring blessure is als de hamstring volledig is doorgescheurd. In dit geval zal er een operatie nodig zijn om de hamstring te herstellen. Buiten dit soort heftige symptomen, is de hamstring tapen een goede oplossing.

GRADATIES

 • Graad 1: Bij deze graad heb je wel een onprettig gevoel in de hamstring, maar de hamstring pijn is niet heel erg. Meestal is dit geen belemmering om actief te zijn.
 • Graad 2: Middelzware hamstring pijn. Je bent beperkt in activiteiten zoals rennen en springen. Kan gepaard gaan met zwelling en/of kneuzing.
 • Graad 3: Als je een graad 3 hamstring blessure hebt, dan heb je een ernstige blessure, die ook hele erge hamstring pijn veroorzaakt. Spiertrekkingen, ernstige zwelling en kneuzing zijn enkele van de klachten. Meestal zijn krukken nodig om vooruit te komen. Zoals hierboven beschreven is een operatie noodzakelijk als de spier volledig is gescheurd.

BEHANDELING HAMSTRING PIJN

Eerst en vooral is het belangrijk om de oorzaak te kennen van de hamstring pijn. Blijf niet te lang doorlopen zonder behandeling, omdat daardoor een chronische blessure kan ontstaan. Vaak worden er in het begin ook pijnstillers en/of spierverslappende medicijnen gegeven. Ook ligt de nadruk op de hamstring niet te veel te gebruiken. De eerste paar dagen een aantal keer per dag ijs leggen wordt ook aangeraden.

Als de artsen denken dat een operatie nodig zal zijn, zal er ook een echografie of MRI gemaakt worden, maar anders niet. Na de nodige rust, zal het nodig zijn om de hamstring te versterken.

In dit stadium is fietsen en zwemmen een goede sport. Het is wel verstandig om de hamstring te tapen. Hier wordt stap voor stap uitgelegd en laten zien hoe je zelf je hamstring kunt tapen. Het is niet alleen belangrijk om de hamstring te trainen, maar ook andere spieren die eromheen liggen, zoals de spieren bij de heupen. Deze zogenaamde heupflexoren kunnen overbelast raken, omdat er gecompenseerd moet worden voor de hamstring blessure. Klik hier om meer te weten te komen over heupflexoren. Je kan een beetje gaan manken, wat ook weer een nadelig effect kan hebben op de lage rug. Wil je meer te weten komen over de lage rug, dan kun je hier klikken.

Zodra de pijn weg is kan er wat krachtiger getraind worden. Kracht- en rekoefeningen voor de hamstrings en de bilspieren. Weer proberen om te gaan hardlopen of misschien de training intensiveren.

Blijf zeker nog 3 maanden nadat de hamstring blessure ontstond, doorgaan met extra kracht- en rekoefeningen. Zodra je pijn voelt is het verstandig om te stoppen, want dit is een teken dat de hamstring overbelast wordt. Maak een tijd lang geen explosieve bewegingen en sla dat sprintje ook maar even over. Naar gelang de ernst van de hamstring blessure kan het toch wel 4 tot 6 weken duren voordat je weer kunt sporten. Doe alleen nog even niet mee aan een wedstrijd.

HAMSTRING BLESSURE VOORKOMEN

HAMSTRING TAPEN HAMSTRING PIJN

Zoals bij bijna alle blessures geldt:

Zodra je eenmaal een hamstring blessure hebt gehad, is de kans groter om weer een hamstring blessure op te lopen.

Hier volgen een aantal aandachtspunten om hamstring pijn te voorkomen:

 • Goede warming-up en een goede cooling-down uitvoeren
 • Tape preventief waardoor de doorbloeding verbetert en de hamstring minder gevoelig wordt
 • Achterhaal de oorzaak, eventueel samen met een fysiotherapeut
 • Hou de hamstrings warm als je aan het sporten bent. Zeker bij het voetballen, dat meestal buiten wordt beoefent, is het belangrijk dat de bovenbenen ingepakt zitten
 • Blijf de hamstring tapen, zeker tijdens een wedstrijd
 • Pas op met sprintjes trekken
 • Bouw je trainingsprogramma rustig op

De meesten onder ons zijn geen professionals dus onthoudt dat sporten vooral leuk en gezellig moet zijn.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons