0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

Frozen shoulder / kapselontsteking in het kort

Mogen we je iets vragen? Langer dan 4 weken last van schouder? Pijn en stijfheid bij het aantrekken van een jas? Niet meer op schouder kunnen liggen? Dan heb je misschien frozen shoulder! Een veel voorkomende schouderklacht in Nederland.

Een frozen shoulder is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Dit komt veel voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud met een verminderde gezondheid. Kenmerkend voor een frozen shoulder zijn pijn en bewegingsbeperkingen van de schouder en de bovenarm. De schouder ‘bevriest’ als het ware. Het herstel van een frozen shoulder kan lang duren.

Het gewrichtskapsel

Het gewrichtskapsel is een waterdichte zak die het schoudergewricht en de gewrichtsvloeistoffen die het gewricht glad houden omsluit. Het gewrichtskapsel zorgt er samen met de gewrichtsbanden voor dat de kop van de bovenarm in de kom blijft.

Het is belangrijk dat het kapsel en de gewrichtsbanden de juiste lengte hebben. Soepel genoeg om vrij te kunnen bewegen maar strak genoeg om de kop van de bovenarm in de kom te houden.

Bij een ontsteking van het gewrichtskapsel plakken het normaal ‘losse’ gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden aan elkaar. Het kapsel en de banden raken als het ware verkort, waardoor de bewegingsvrijheid van de schouder sterk afneemt.

De Symptomen van een Frozen shoulder / gewrichtskapsel ontsteking

Wat zijn de symptomen? De 4 stadia van een kapselontsteking:

In de eerste periode van een frozen shoulder ervaart men vooral erge pijn in het schoudergewricht en de bovenarm. Het zelf bewegen van de arm is pijnlijk. Ook ‘s nachts is de schouder pijnlijk en hinderlijk. Liggen op de zijde kan erg vervelend zijn waardoor men ‘s nachts vaak wakker wordt.

In de tweede, de zogenaamde ‘bevriezende’, periode ontstaat de kenmerkende bewegingsbeperking van het schoudergewricht. De schouder blokkeert bij het omhoog bewegen van de arm. Patiënten ervaren door de bewegingsbeperking moeite bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het aan- en uittrekken van een jas of een T-shirt. Handelingen boven de schouders of achter de rug worden beperkt. Vooral het naar buiten draaien en het zijwaarts optillen van de arm is erg pijnlijk.

Het derde stadium wordt wel het bevroren stadium genoemd. De patient heeft minder gewrichtspijn, maar meer last van stijfheid.

In het laatste (chronische) stadium is er geen pijn meer. De stijfheid en de bewegingsbeperking nemen geleidelijk aan af. Vaak blijft een deel van de bewegingsbeperking van het schoudergewricht bestaan.

De oorzaak voor het ontstaan van een Frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is voor een groot gedeelte onbekend. Veel mensen ontwikkelen zomaar een gewrichtskapselontsteking. Het grootste deel van de mensen in onze praktijk ontwikkelt een gewrichtskapselontsteking na een schouderblessure (bijvoorbeeld een val), een botbreuk of een schouderoperatie.

Mensen met suikerziekte en schildklieraandoeningen hebben een toegenomen kans op een frozen shoulder. Ook na een hartaanval, een hersenbloeding of een behandeling voor borstkanker is de kans op een frozen shoulder vergroot.

De diagnose

De diagnose frozen shoulder wordt in onze praktijk gesteld op basis van een intake, een lichamelijk- en een echo-onderzoek. Het echo-onderzoek is in onze praktijk erg belangrijk omdat we andere aandoeningen, zoals peesscheuren of slijmbeursontstekingen, hiermee kunnen uitsluiten.

Op de echobeelden kunnen we goed zien hoe verdikt het kapsel is. Hoe dikker het kapsel, hoe erger de ontsteking. Gewone röntgenfoto’s zijn meestal niet nuttig en MRI’s worden meestal niet gemaakt. Een frozen shoulder tapen helpt de doorbloeding rond het gekwetste gebied te verbeteren. Kortgezegd treedt hierdoor herstel sneller op. Kijk ook op Sportverzorging voor meer oplossingen voor dit soort blessures.

 

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons