0 Items - 0.00
0
 • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

De achillespees:

De achillespees is de dikste en sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees kan krachten van wel 500 kilo of meer weerstaan. De pees is ook lang, circa 15 cm, en begint ongeveer halverwege de kuit. De achillespees verbindt de kuitspieren aan het hielbeen. De kuitspieren en de achillespees zijn erg belangrijk want je hebt ze nodig bij klimmen, fietsen, springen en sprinten, maar ook bij gewoon wandelen en op je tenen staan. Een achillespees ontsteking tapen met KT Tape is een veelgebruikte manier om pijn en herstel te laten versnellen.

Hoewel de achillespees een hele sterke pees is, is het ook een van de meest kwetsbare pezen. De pees is erg gevoelig voor overbelasting doordat het peesmateriaal wordt blootgesteld aan grote krachten en spanningen. Maar ook doordat de pees slecht doorbloed is, vooral boven je 40e. Kleine veranderingen in bijvoorbeeld de voet- of enkelstand hebben een groot effect op de spanning in de peesvezels. De achillespees ontsteking tapen kan zeer effectief zijn bij de vermindering van pijn en helpt het herstel versnellen.

Rond de achillespees zitten ook twee slijmbeurzen. Dit zijn holtes gevuld met een slijmerige vloeistof. Deze slijmbeurzen verminderen de wrijving tussen het bot en de achillespees. Verder is de achillespees omwikkeld door een peesvlies. De slijmbeurzen en het peesvlies kunnen geïrriteerd raken door wrijving en druk als gevolg van het dragen van slecht passen de schoenen.

achillespees ontsteking tapen

Achillespeespijn

Achillespeespijn komt veel voor. Geschat wordt dat 7 tot 25 procent van de hardloop- en wandelsporters er op een gegeven moment last van krijgt. Ook niet-sporters kunnen achillespeesklachten krijgen; na een lange wandeling bijvoorbeeld, of soms als bijwerking van een antibioticum. De achillespees ontsteking tapen is een laagdrempelige manier om achillespeespijn tegen te gaan.

Symptomen

 • Zeurende, trekkende pijn achter de hiel vooral tijdens en na (hard)lopen.
 • Ochtendstijfheid. Na het opstaan is de pijn en stijfheid het hevigst. Vaak lopen mensen daarom eerst een paar stappen mank. Deze startpijn ontstaat doordat bindweefsel korter wordt, wanneer het niet belast wordt. De startpijn kan ook gevoeld worden voelen na een tijdje te hebben gezeten.
 • Zwelling achter de hiel.
 • Pijn bij afzetten, goed merkbaar bij springen en traplopen
 • Stijve of gespannen kuitspieren.
 • Last van de schoenen ter hoogte van de hiel.

Verloop

Achillespeespijn is aanvankelijk goed te verdragen. In eerste instantie voelt u na bijvoorbeeld sporten of wandelen een vaag ongemak dat nogal eens verward wordt met stijve spieren. Veel mensen denken dat dit zal overgaan en blijven gewoon belasten. Wanneer deze klachten aanhouden, zal de pijn de volgende dag nog slechts gedeeltelijk afgenomen zijn. De achillespees herstelt steeds minder goed. De pijn wordt erger.

Tenslotte wordt normaal lopen of sporten moeilijker en uiteindelijk zelfs onmogelijk. In ernstige gevallen ontstaan ook klachten bij dagelijkse activiteiten zoals (trap)lopen. De pijn is constant aanwezig, ondanks voldoende rust.

Veel mensen nemen niet op tijd gas terug. De overbelaste achillespees moet juist uitzieken. Dus, gun uw pees de tijd om goed te herstellen. Vervolgens kan men de achillespees ontsteking tapen, voor het versnellen van herstel.

Oorzaken achillespeespijn

Veel mensen denken bij achillespeesklachten direct aan een peesontsteking. Pijnlijke achillespezen zijn vaak gezwollen en voelen warm aan. Toch komt een ‘echte’ ontsteking van de achillespees niet vaak voor, eigenlijk alleen wanneer de achillespees (deels) is ingescheurd.

De meeste achillespeesklachten zijn echter geen peesontstekingen maar -verwekingen. Anders gezegd, een soort peesmoeheid (tendinose), net zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog of een hielspoor. Deze peesmoeheid is goed te vergelijken met metaalmoeheid, die immers ook ontstaat door langdurige overbelasting. De pees wordt zwakker dan normaal. Met alle pijnlijke gevolgen van dien.

Wanneer een achillespees te veel en/of te lang wordt belast, treedt er slijtage op. De pees wordt zwakker, met alle pijnlijke gevolgen van dien. Trainen helpt niet – dat maakt de klacht alleen maar erger. De enige remedie is herstel van binnenuit. KT Tape helpt uw achillespees sneller te herstellen. De achillespees ontsteking tapen wordt regelmatig op marathons toegepast, met zeer positieve resultaten.

Risicofactoren

 • Door (te) snel de loopafstand te verlengen, of de snelheid op te voeren.
 • Lopen en wandelen op slecht schoeisel: versleten schoenen, schoenen met weinig schokdemping en/of te slechte hielondersteuning. Hierdoor ontstaat wrijving tussen de achillespees en de schoen.
 • Slechte looptechniek: eerst op de tenen of voorvoeten landen in plaats van op de hielen.
 • Lengteverschil tussen beide benen.
 • Overgewicht.
 • Het ouder worden. Vanaf het veertigste levensjaar neemt de doorbloeding van de achillespezen af.
 • Korte kuitspieren. Hierdoor ontstaat veel spanning op de achillespezen.
 • Voetstandafwijkingen. Door plat- of holvoeten kan veel spanning op de achillespees ontstaan.
 • Te ruime mobiliteit van het enkelgewricht. Bij het afwikkelen van de voet komt er meer spanning op de achillespees.
 • Onvoldoende rust nemen bij wandel- en looptrainingen.
 • Trauma

De klachten ontstaan meestal door een combinatie van factoren.

 

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons