0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

VERSTUIKTE ENKEL? ZELF ENKEL TAPEN MET KT TAPE

VERSTUIKTE ENKEL? ZELF ENKEL TAPEN MET KT TAPE

Een verstuikte enkel… de meeste mensen kregen er ooit al wel eens mee te maken. Jammer genoeg blijft deze blessure niet beperkt tot vrouwen met te hoge hakken. Jaarlijks lopen 680.000 mensen in Nederland een verstuikte enkel op.

Een recent onderzoek toonde aan dat een verstuikte enkel voornamelijk voorkomt bij binnensporten zoals onder meer basket, handbal, squash en zelfs fitness. Ook op de treadmill blijf je dus niet gespaard van een verstuikte enkel als je niet voorzichtig bent.

Hieronder zie je de meest gebruikte tapings voor een verstuikte enkel:

Stabiliserende enkeltaping

Peroneus Longus taping

Oedeemtaping

We nemen de verstuikte enkel even onder de loep…

WAT IS EEN VERSTUIKTE ENKEL?

Een verstuikte enkel is in principe een verwonding of blessure van de ligamenten in de enkel. Ligamenten zijn als het ware stevige weefselbanden die de botten en kraakbeen bij elkaar houden (het woord ligament is dan ook afkomstig van het Latijnse woord ligare, wat binden, ˜verbinden of connecteren betekent.

Een ligament zorgt ervoor dat de bewegingen van gewrichten beperkt zijn, zodat een ontwrichting wordt tegengegaan. Ligamenten zijn gelukkig erg flexibel. We kunnen ons dan ook in veel bochten wringen en diverse sporten doen zonder ooit ergens last van te hebben.

Helaas gaat het door een plotse en te bruuske beweging soms mis. Zo kan het bijvoorbeeld mis gaan met je enkel wanneer je springt en bij het landen je voet in een verkeerde hoek terug neerzet. De meest voorkomende blessure van de enkel is de inversie, waarbij de voet te ver naar binnen rolt onder de enkel.

Bij bepaalde sporten, voornamelijk zogenaamde courtsporten zoals basket, is het risico op een verstuikte enkel groter. Zulke sporten vereisen dikwijls plotse veranderingen van richting waarbij de voet als het ware soms te lang blijft staan, terwijl het bovenlichaam en de benen reeds gedraaid zijn. Een ligament kan dan te ver gerekt worden of zelfs gedeeltelijk of volledig scheuren (ruptuur).

HOE VOELT EEN VERSTUIKTE ENKEL?

Voor vrouwen die vaak (hoge) hakken dragen is het schering en inslag: je loopt op een voetpad dat wat afhelt of op kasseien en plots sla je je voet om.

Je hoeft echter geen hakken te dragen om bekend te zijn met dit vervelende en pijnlijke gevoel. Echter, wanneer je even je voet omslaat heb je nog niet noodzakelijk een verstuikte enkel.

De kans is groot dat je enkel echt verstuikt is wanneer:

  • je een knappend geluid hebt gehoord op het moment dat je de enkel verzwikte.
  • de enkel blijft pijn doen (meestal aan de buitenzijde), zelfs nadat je een tijdjegerust hebt.
  • de enkel gezwollen is.
  • je enkel en het gebied rondom blauw worden. Dit is het gevolg vaneen inwendige bloeduitstorting of kneuzing.
  • je moeilijk kan stappen. Het stappen kan teveel pijn doen of je kan een onstabiel gevoel hebben.

WAT TE DOEN DIRECT NA EEN ENKELBLESSURE?

Wanneer je vermoedt dat je enkel verstuikt is, is het belangrijk om snel en juist te handelen. Indien geen of weinig verbetering optreedt is een volgende stap een bezoek aan de arts.

WAT KAN JE ZELF DOEN NET NA HET OPLOPEN VAN EEN VERSTUIKTE ENKEL?

Ga net nadat je jouw enkel bezeerd hebt zitten of liggen. Druk zetten op de enkel is nu geen goed idee.

Leg een zak ijs of icepower op je enkel om de zwelling te doen afnemen. Doe dit om de twee tot drie uur, telkens gedurende een kwartier. Wanneer de zwelling vermindert, meestal na enkele dagen, volstaat een keer per dag ijs opleggen. Leg de zak nooit rechtstreeks op je huid, maar wikkel het in een handdoek.

Bij pijn kan je een ontstekingsremmer of NSAID nemen zoals Ibuprofen. Let op met deze pijnstillers, want ze zijn belastend voor de maag. Neem ze enkel als je het echt nodig acht.

WAT KAN JE ZELF VERDER DOEN IN DE VOLGENDE DAGEN?

Rust zoveel mogelijk, waardoor je de enkel zo min mogelijk belast. Daarnaast kun je de pijn verminderen en het herstel te bevorderen door te tapen.

De meestgebruikte taping is onze stabiliserende enkeltaping. Een van de eerste effecten die men voelt is dat de druk van het pijnpunt afneemt. Een ander veel gebruikte taping is ter stabilisatie van de enkel. Deze wordt ook vaak in de topsport gebruik om een speler door te laten gaan. Echter is dit niet altijd even gezond. Voor duurzaam herstel is het belangrijk dat het weefsel wel de tijd krijgt te herstellen.
Een andere blessure aan de enkel vormt zich aan de peroneale spieren. Dit zit meestal wat meer aan de achterkant van de enkel en kan behandeld worden met behulp van deze video. Het verschil tussen een stabiliserende enkeltaping  en de taping voor de peroneale spieren hangt samen met de positie van het pijnpunt.
Met KT taping kun je verschillende lichaamsfuncties stimuleren. Zo kan de bloedsomloop gestimuleerd worden om vocht versneld te laten afvoeren en kan het weefsel ook sneller herstellen. Dit effect hebben eigenlijk alle KT Tapings, met de volgende in het bijzonder.  Een oedeemtaping is hierbij uitermate effectief. Zie hieronder een voorbeeld van een oedeem taping. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.

HOE KAN JE EEN VERSTUIKTE ENKEL VOORKOMEN?

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, kunnen de volgende tips van pas komen om het oplopen van een verstuikte enkel te vermijden:

Tape je enkel in met KT Tape, vooral wanneer je zwakke enkels hebt. De meeste mensen weten van zichzelf dat de enkel begint op te spelen na 10 km hardlopen. Op dit moment is het zeker aan te raden om met KT Tape te gaan tapen. KT Tape geeft ondersteuning aan je gewrichten tijdens het sporten, vermindert pijn en helpt chronische verstuikingen voorkomen Het neemt de druk van het pijnpunt af en verbetert de doorbloeding. Zie hoe KT Tape werkt of lees verder op onze website hoe je zelf kunt tapen.

Zie ook onze veelgestelde vragen voor meer informatie of neem contact met ons op.

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons