0 Items - 0.00
0
  • No products in the cart.

Europe Wide Shipping at only €4.99

CARPAAL TUNNEL SYNDROOM ZELF DE POLS TAPEN

CARPAAL TUNNEL SYNDROOM ZELF DE POLS TAPEN

Het carpaal tunnel syndroom zijn een reeks van klachten die worden veroorzaakt doordat de zenuw die in het midden van de arm loopt (zie onderstaande afbeelding), bij de overgang van de onderarm naar de hand, bekneld zit. Deze zenuw heet de nervus medianus. De carpale tunnel is een smal kanaal tussen pink- en duimmuis en wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een peesblad. De buigpezen van de vinger en de zenuw lopen door deze tunnel. Door de pols intapen, kan men het carpale tunnel syndroom behandelen.  Hiermee zijn zeer positieve resultaten te behalen en de pols intapen tegen het carpale tunnelsyndroom geldt als een van de meest effectieve tapings.

Ik zal eerst wat meer uitleg geven over de oorzaken, symptomen en de behandeling. Pas daarna leg ik uit hoe je de pols intapen kunt.

Oorzaken carpaal tunnel syndroom en wanneer de pols intapen?

Het carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt doordat de zenuw die door de tunnel loopt, bekneld zit. Deze beknelling heeft natuurlijk ook een oorzaak. Meestal is dit door een zwelling van het bindweefsel van de pezen die daar liggen. Hormonen kunnen een rol spelen bij het krijgen van het carpaal tunnel syndroom.

– Zwangerschap is op zich geen oorzaak, maar de hormoonbalans tijdens een zwangerschap kan een oorzaak zijn voor carpaal tunnel syndroom.
– Overgang. Zelfde als bij een zwangerschap kan er een onbalans zijn in de hormoonhuishouding.
– Een te langzaam werkende schildklier (hypothereoidie) of een overproductie van het groeihormoon (acromegalie).
– Reuma. Dit kan de oorzaak zijn van een zwelling van de peesscheden door irritatie of door overbelasting.
– Mensen met suikerziekte (diabetus mellitus), hebben een grotere kans om het carpaal tunnel syndroom te krijgen.
– Een breuk. Hier kunnen botten een vernauwing van de carpale tunnel veroorzaken, waardoor de zenuw bekneld raakt. En dit is ook weer een oorzaak van het carpaal tunnel syndroom.

Door de pols intapen, kan men het carpale tunnelsyndroom effectief behandelen.

Symptomen van carpaal tunnel syndroom:

De meest voorkomende symptomen van carpaal tunnel syndroom zijn:

– Doof, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. Vooral op de plaats waar de zenuw zich bevindt. Meer specifiek is dit de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. (zie onderstaande afbeelding)
– Vingertoppen die verdoofd aanvoelen
– Krachtverlies
– De pijn kan uitstralen naar de onderarm en elleboog. Zelfs tot aan de schouder.

Over het algemeen zal de pijn in de nacht erger worden, zo erg dat men er wakker van wordt. Ook zal de pijn toenemen als de hand, met het carpaal tunnel syndroom, belast wordt. Zoals activiteiten als autorijden, de krant lezen en fietsen.

Onderzoek naar carpaal tunnel syndroom:

Een diagnose wordt meestal gesteld op grond van de klachten. Meestal worden er tijdens een lichamelijk onderzoek geen afwijkingen gevonden, behalve stoornissen in de gevoelssensatie van de duim, wijs- en middelvinger. Ook de duimmuis kan ietsje dunner zijn.

Wat soms verwarrend kan zijn is dat dezelfde soort klachten een andere oorzaak kunnen hebben, namelijk een beknelling van een zenuw in het wervelkolom, ter hoogte van de hals. Klik hier om meer informatie over nekblessures te krijgen. Ook vindt u hier instructie hoe u de nek kunt intapen met KT tape om de klachten te verminderen.

Het is daarom belangrijk om de oorzaak te weten van het carpaal tunnel syndroom. Want verschillende oorzaken vragen om verschillende behandelingen. Meestal wordt daarom een EMG (electromyografie) onderzoek gedaan. De zenuwen die net onder het huidoppervlak liggen in de hand en pols, worden geprikkeld met elektrische schokjes. Zo kunnen ze de reactie op de prikkels meten en hierdoor kijken of de zenuwgeleiding trager is. De pijn van de elektrische schokjes is niet al te erg. Zelf voor zwangere vrouwen is dit onderzoek niet gevaarlijk.

Soms wordt er een bloedonderzoek gedaan, om te kijken of er zogenaamde markers aanwezig zijn in het bloed. Deze markers kunnen een aanwijzing van reuma of een afwijking in de schildklier.

Soms is een röntgenfoto noodzakelijk. Dit om te kijken of een afwijking aan de botten de oorzaak zijn van het carpaal tunnel syndroom.

Behandeling carpaal tunnel syndroom wanner de pols intapen niet werkt:

Er zijn twee mogelijkheden. Een conservatieve behandeling, dit is een behandeling zonder operatie. En een operatieve behandeling.

  • Conservatieve behandeling:

Als de klachten niet te hinderlijk zijn, zal er geen operatie plaatsvinden. Ook als het carpaal tunnel syndroom is veroorzaakt door hormoonveranderingen tijdens een zwangerschap, is een conservatieve behandeling de beste oplossing. Na de bevalling zullen de klachten weer weggaan.

Het wordt aangeraden om rust te nemen. Hierbij kan de pols tapen intapen ook een rol spelen, zodat de beweging wordt beperkt. Klik hier om zien hoe je stap voor stap zelf de pols intapen kunt met het carpaal tunnel syndroom.

Als de klachten erger worden of langdurig blijven aanhouden kan besloten worden om een injectie te geven. Hierbij wordt een ontstekingsremmend middel in de carpale tunnel gespoten. Pas na een paar dagen duren zult u voelen of de injectie succesvol is geweest. Helaas is dit meestal maar een tijdelijke oplossing en werkt het niet bij iedereen.

  • Operatieve behandeling:

Tijdens een operatie zullen de artsen de carpale tunnel openen om zo de zenuw meer ruimte te geven. Het meest pijnlijke aan deze operatie is de prik om de plek te verdoven. Daarna zult u niks meer voelen.

Om de carpale tunnel te openen, zal de arts de verbinding tussen de pink en duimmuis doorsnijden, waardoor de beknelling er niet meer zal zijn. Na de operatie, als de verdoving is uitgewerkt, zult je pijn voelen. Neem gerust Paracetamol of NSAID’s zoals ibuprofen om wat van de pijn weg te nemen.

Een aantal weken na de operatie moet je de hand rust geven. Blijf wel de vingers bewegen, maar vermijd het om krachtige activiteiten uit te voeren. Een paar weken niet afwassen is misschien een van de weinige voordelen, aangezien de wond wel droog moet blijven.

Tijdens deze fase kan het helpen om de pols te tapen en deze niet te overbelasten.

Heeft je nog vragen over dit onderwerp kunt je contact opnemen.

Klik hier om alle soorten tapings te bekijken.

Show
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons